525372 - Ter Horst (De Horsten)
Voorschoten B 2806
Bij Horstlaan 12, 2252 AL te Voorschoten

Inleiding

(WATER)POMP uit omstreeks 1700 in de traditie van de Late Barok staat temidden van een kleine geometrische tuin met buxushagen ten noordoosten van het jachthuis Ter Horst. Het wapenschild op de schacht is van mr. Frederik Sluysken, die in 1700 eigenaar werd van de buitenplaats.

Omschrijving

Op een basement met een rechthoekig grondvlak staat een zandstenen pomphuis, waarvan de schacht aan elke zijde een voorstelling heeft in haut-reliëf. De schacht wordt gedekt door een kussenblok, waarop een rijkelijk met guirlandes en vrucht- en bloemmotieven verlevendigde siervaas op een sokkel is geplaatst. De voorstelling van de schacht aan de zuidoostzijde bestaat uit een accoladeschild, omgeven door een met acanthusbladeren uitgevoerde cartouche. Van de vijf schildvelden van Frederik Sluysken is het middelste, het schildhart met het wapen van Huis ter Horst. Het wapenschild wordt bekroond door een helm met vizier met daarboven binnen een rechthoekig kader een zittende hond op een (ridderlijke ?) kroon. Aan de zuidoostzijde een reliëf met boven een guirlande een waterspuwende leeuw, voorzien van een loden kraan. Ervòòr ligt een smeedijzeren rooster, gevat in hardstenen omranding. Aan de noordwestzijde bevindt zich een smeedijzeren pompzwengel. Aan de noordoostzijde zijn een blanco ovaal schild, versierd met banderolle en een slinger met linten en strik.

Waardering

De WATERPOMP is architectuur- en cultuurhistorisch van algemeen belang als gaaf voorbeeld van een waterpomp uit ca. 1700 in de traditie van de Late Barok. De waterpomp is tuinhistorisch van belang als restant van de formele laat 17de-eeuwse/vroeg 18de-eeuwse tuinaanleg. De waterpomp heeft ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen van de historische buitenplaats Ter Horst. De waterpomp met wapenschild van mr. Frederik Sluysken is van belang voor de geschiedenis van de buitenplaats, in het bijzonder voor de periode dat genoemde persoon eigenaar was.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen

Barok