525372 - Ter Horst (De Horsten)
Voorschoten B 10749
Bij Horstlaan 12, 2252 AL te Voorschoten

Inleiding

De BRUG is gelegen over de brede singelgracht ten zuidwesten van het jachthuis Ter Horst, die een verbinding vormt tussen de Voor- en Achterlaan (nu: Horstlaan). De Neo/Classicistische vormgeving van de brugleuningen sluit aan bij vergelijkbare hekwerken op Beukenhorst en De Paauw, die eveneens kort na het midden van de 19de eeuw tot stand zijn gekomen onder leiding van de Duitse tuinarchitect C.E.A. Petzold, als onderdeel van de Umfahrungsweg. Vanaf de brug heeft men een goed uitzicht over de brede singelgracht, die een belangrijke hoofdas binnen de formele tuinaanleg vormt. Op de vier uiteinden van de brug staan vier (vernieuwde) betonnen schandpaaltjes.

N.B. het brugdek en de landhoofden zijn vernieuwd in de tweede helft van de 20ste eeuw.

Omschrijving

Vaste licht gebogen brug met vernieuwd houten brugdek rust op betonnen landhoofden. Aan weerszijden van de brug bevinden zich smeedijzeren brugleuningen, bestaande uit pijlers met kruislings geplaatste staven, welke op het snijpunt verlevendigd zijn met gietijzeren rozetten. De uiteinden van de pijlers en staven hebben een decoratieve krulvormige beëindiging.

Waardering

Brug is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuur- en tuinhistorische waarde als vrij gaaf voorbeeld van een midden 19de-eeuwse brug, die ruimtelijk en functioneel een belangrijk element vormt in de tuinaanleg van de historische buitenplaats Ter Horst, in het bijzonder als onderdeel van de door de Duitse tuinarchitect C.E.A. Petzold aangelegde Umfahrungsweg.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Brug(L)