525372 - Ter Horst (De Horsten)
Voorschoten B 2806
Bij Horstlaan 12, 2252 AL te Voorschoten

Inleiding

Twee vermoedelijk 17de- of vroeg 18de-eeuwse tuinornamenten staan aan weerszijden van de brug op het voorplein, die de middenas van het jachthuis Ter Horst, richting de Horstlaan markeert.

Omschrijving

Twee zandstenen tuinornamenten bestaan uit een sokkel waarop een relatief zware bolvormige decoratie is geplaatst.

Waardering

Twee tuinornamenten zijn van algemeen belang van de cultuur- en tuinhistorische waarde als typologische voorbeelden van 17de-, dan wel vroeg 18de-eeuwse tuinornamenten op de historische buitenplaats Ter Horst. Ze hebben ensemblewaarde vanwege de ruimtelijke en functionele relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen