525372 - Ter Horst (De Horsten)
Voorschoten B 3478
Bij Horstlaan 14, 2252 AL te Voorschoten

Inleiding

18de/19de-eeuws ZOMERHUIS, annex bakhuis, behorend bij een, buiten de bescherming vallende, boerderij bij de buitenplaats Ter Horst, die gelegen is langs de Achterlaan (Horstlaan), aan de rand van het oude sterrenbos.

Omschrijving

Het ten westen van de boerderij op rechthoekige grondslag opgetrokken vrijstaande pand is witgepleisterd met een zwarte plint en bestaat uit één bouwlaag onder een met rode Oud-Hollandse pannen gedekt wolfsdak met op de nok een gemetselde schoorsteen. In de voorgevel bevinden zich twee meerruits schuifvensters op de begane grond en één meerruits verdiepingvenster. In de rechter zijgevel twee toegangsdeuren met bovenlicht.

Waardering

Het ZOMERHUIS, annex bakhuis, is van algemeen belang vanwege de cultuur- en architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een 18de/19de-eeuws zomerhuis met een sobere architectonische vormgeving. Het is van algemeen belang als karakteristiek en functioneel onderdeel van een buitenplaats en vanwege de functioneel-ruimtelijke relatie met de andere onderdelen van de buitenplaats.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz.