520207 - Sluiscomplex
Heerde M 855
Bij Werverdijk 4, 8191 NL te Wapenveld

Omschrijving

SLUISKOM, gesitueerd aan de zuidzijde van de Werverdijk. De sluiskom heeft als grondvorm een ongelijkzijdige vierhoek, waarbij de smalste zijde aansluit op de in het dijklichaam bevindende, uit 1814 daterende tongewelfde inlaat. Twee zijden van de sluiskom bestaan uit een betonnen talud dat, gescheiden door een looppad, aansluit op een gemetselde voetmuur in het water. Ter plaatse van het pomphuis is muur vanuit het water opgetrokken. In het verlengde links van de voorgevel van het pomphuis bevindt zich de later gewijzigde uitlaat. De sluiskom wordt door een eenvoudig ijzeren hekwerk omgeven.

Waardering

Sluiskom van algemeen belang vanwege de ontwikkeling in de geschiedenis van waterbouwkundige werken. Waterbouwkundig is de sluiskom van bijzondere betekenis. Deze unieke, in Nederland niet of nauwelijks voorkomende voorziening heeft een specifieke, technische achtergrond doordat zij alleen in werking kan worden gesteld als het spaarbekken voldoende gevuld is. De sluiskom heeft ensemblewaarde in relatie met de overige complexonderdelen.

Ja Weg- en waterbouwkundige werken Waterkering en -doorlaat