Ottersum E 1970
Raadhuisplein 1, 6595 AK te Ottersum

Inleiding.

In de stijl van het Traditionalisme met elementen van Hollandse Neo-Renaissance gebouwd raadhuis. Het raadhuis werd gebouwd in 1902. Het vml. raadhuis is centraal in de kern Ottersum gesitueerd. Aan het dorpsplein bevinden zich tevens de r.k. kerk, pastorie en de begraafplaats. Het vml. raadhuis is aan de achtergevel verbonden met de vml. veldwachterswoning.

Omschrijving.

Voormalig raadhuis op een rechthoekige plattegrond. Het pand telt een bouwlaag plus dakverdieping. Verzonken zadeldak met muldenpannen. Het toegepaste bouwmateriaal is baksteen en hardsteen. Metselwerk in kruisverband. Rechthoekige houten vensters en deur met hardstenen lateien. Vensters met roedeverdeling. Niet authentieke dubbele voordeur. Bovenlicht voordeur met roedeverdeling. In de topgevel twee houten luiken. Kleine keldervensters. Symmetrische indeling voorgevel. Plint geaccentueerd met band hardsteen. Doorlopende hardsteen vensterdorpels. Speklagen. Entree met bordes met tweezijdig opgaande trap met elk vijf hardsteen treden. Smeedijzeren trapleuning met vier bakstenen kolommen met bolbekroning. Middendeel voorgevel iets vooruitspringend en uitlopend in een trapgevel. Voordeur in een rondboogvormige omlijsting met aan weerszijden pilasterachtig metselwerk met hardsteen basement en kapiteel. Vulstuk van de voordeur met hardsteen aanzet- en sluitstenen. In het vulstuk van de voordeur het gemeentewapen van Ottersum in hardsteen. In de topgevel twee houten luiken in een hardstenen omlijsting. Dubbele rondboogvormige vulstukken met tegeldecoratie. Trapgeveltreden bekroond met pionnen. Trapgevel met kleine hardstenen klauwstukken. Kleine dakruiter met uientoren en windvaan. Aan weerszijden van de voordeur twee hoge ramen met een rondboogvormig vulstuk met hierin een driepas met tegeldecoratie. Dakgoot met houten klossen rustend op gestucte consoles. Aan benedenzijde van de dakgoot een decoratieve natuurstenen waterlijst en tussen de consoles kleine diamantkoppen. Linkerzijgevel uitlopend in een tuitgevel met kleine schouderstukken en bekroond met een schoorsteen en vier pionnen. Plint linkerzijgevel geaccentueerd met band hardsteen. Vensters met doorlopende hardsteen dorpels. In het middendeel van de linkerzijgevel een geprofileerd doorlopend schoorsteenkanaal met een boogvormige hardstenen aanzet met hierin een roosornament. In de eerste bouwlaag twee hoge vensters met rondboogvormige vulstukken met hierin diamantkoppen. In de topgevel aan weerszijden van het schoorsteenkanaal een klein rechthoekig houten venster met rondboogvormig vulstuk. Rechts resp. links van deze vensters een ronde nis met hierin diamantkoppen als decoratie. Vrijwel blinde rechterzijgevel met in de eerste bouwlaag een hoog venster en met een trap naar de kelderdeur. Deze gevel eveneens uitlopend in een tuitgevel met kleine schouderstukken en bekroond met een schoorsteen en vier pionnen. Van het interieur is onder meer het volgende van belang. De authentieke structuur van het gebouw is vrijwel in tact. Authentieke houten paneeldeuren. Centrale gang met plafondornament in stucwerk. Tegen de gangwand een marmeren gedenkplaat uit 1903 ter herinnering aan de eerste steenlegging. Aan de rechterzijde van de gang de vml. raadzaal met houten lambrisering; groot plafondornament in stucwerk. In de drie vensters van de raadzaal panelen in melkglas met hierin voorstellingen aangebracht verwijzend naar de geschiedenis van Ottersum. Aan de linkerkant van de gang de vml. burgemeesterskamer met authentieke houten lambrisering; met een plafondornament in stucwerk en met in de vensters eveneens drie melkglaspanelen met historische voorstellingen. In de tweede kamer aan de linkerzijde van de gang de vml. secretarieruimte met een venster met hierin een paneel in melkglas met een voorstelling van een panfluiter. Aan de achterzijde is het vml. raadhuis verbonden met een vml. veldwachterwoning. Deze woning wordt vanwege de beperkte gaafheid hier niet beschreven.

Waardering.

Het voormalig raadhuis van Ottersum bezit cultuurhistoriche waarde als bijzondere uitdrukking van een bestuurlijke en typologische ontwikkeling. De architectuurhistorische waarden worden bepaald door het belang van het pand voor de bovenregionale geschiedenis van de architectuur; vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten van het ontwerp, het bijzondere materiaalgebruik en de rijke neorenaissance ornamentiek. Het gebouw bezit ensemblewaarden door de markante en beeldbepalende situering in de dorpskern van Ottersum. Het pand is tenslotte van algemeen belang vanwege de architectonische gaafheid van het ex- en interieur en de architectuurhistorische en typologische zeldzaamheid.

Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Bestuursgebouw en onderdl Gemeentehuis