Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525605
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82651/79
Kadastrale aanduiding
Ottersum E 1073
St.Janstraat 13, 6595 AA te Ottersum

Omschrijving

Inleiding.

In de stijl van het Traditionalisme met elementen van het Expressionisme gebouwde Rooms-Katholieke kerk H. Johannes de Doper. De kerk is markant gesitueerd aan een plein in de dorpskom van Ottersum in de onmiddellijke nabijheid van de pastorie, de begraafplaats en het vml. raadhuis. De kerk werd in 1931 gebouwd naar een ontwerp van architect J. Schoenmakers.

Omschrijving.

Kerkgebouw op een veelhoekige plattegrond. Het middenschip ligt ingeklemd tussen toren en absis. Het middenschip is voorzien van een spitstoelopend zadeldak met leien. Driehoekige dakkapellen. Kruisarmen aan de absiszijde en aan weerszijden van de toren. Toren met een uitgebouwd trappenhuis in torenvorm. Het toegepaste bouwmateriaal is donkerbruine baksteen in kettingverband. Rechthoekige en rondboogvormige vensters en deuren, vensters met glas-in-lood. De toren is midden voor het schip geplaatst. De toren is gedekt met een tentdak met leien. In het dak uitsparingen ten behoeve van de wijzerplaten van het uurwerk. In alle vier de zijden van de toren twee hoge rechthoekige openingen voor de galmgaten. Toegang met rechthoekige dubbele kerkdeuren. Rondboogvormig bovenlicht met vierdelige bakstenen tracering. In het middendeel van de toren vier smalle hoge glas-in-lood vensters. Aan de linkerzijde van het torenvolume een vijfzijdige uitbouw voor het trappenhuis naar het oxaal. Deze uitbouw is gedekt met een schilddak met leien. In dit volume kleine smalle glas-in-lood venstertjes.

Beide kruisarmen met zadeldaken met leien. In de kopgevel van de kruisarmen decoratief trapsgewijs verspringend metselwerk en twee rondboogvormige glas -in-lood ramen. Aan weerszijden van de kruisarm een steunbeer gedekt met natuursteen. Aan de voorzijde van de kruisarm een lagere uitbouw met zadeldak. Aan de linkerzijde een rechthoekige deur met toegangstrap. Aan de rechterzijde twee rondboogvormige glas-in-lood vensters. In de topgevel van beide uitbouwen decoratief getrapt metselwerk.

Linker- en rechterzijgevel van de kerk met lagere zijbeuk met lessenaarsdak met hierin getrapte steunberen met natuurstenen afdekplaat. In de zijgevel van de zijbeuken rechthoekige glas-in-lood vensters afgewisseld met steunberen. In de zijwand van het hoge middenschip tussen de steunberen rondboogvormige glas-in-lood ramen.

Aan de absiszijde eveneens twee kruisarmen. In de kopgevel van de kruisarm aan de noordzijde twee maal twee rondboogvormige glas-in-lood vensters. In de topgevel decoratief getrapt metselwerk. In de kruisarm aan de zuidzijde is de sacristie en een parochiezaaltje ondergebracht. In deze kopgevel drie rechthoekige souterrainvensters; daarboven drie rechthoekige vensters voorzien van traliewerk en met een kunststenen latei; daarboven drie rechthoekige vensters voor het parochiezaaltje. In de topgevel het jaartal 1931 in smeedijzeren cijfers. aan de bovenzijde van het jaartal een hoog smal glas-in-lood venstertje. Aan de absiszijde in het verlengde van het dak van het middenschip een lager zadeldak en vervolgens een nog lager schilddak voor de altaarruimte. In de topgevels telkens decoratief metselwerk. De absis met rondom rondboogvormige glas-in-lood vensters. In de achtergevel tussen sacristie en absis de toegangsdeur met bakstenen trap; in de absis twee keldervensters. Aan de noordzijde van de absis aan de kruisbeuk een kapeluitbouwtje. Van het interieur is onder meer het volgende van belang.

Portaal met authentieke vloer met tegels in zwarte Naamse steen. Kerkruimte met eveneens authentieke vloer met kleine rode, gele en grijze tegels; wanden van de kerk met lambrisering van groen en bruin geglazuurde tegels. Breed middenschip en smalle zijbeuken gescheiden door grote rondbogen. Authentieke kerkbanken. Plafond van de kerk met een rond tongewelf rustend op grote witte consoles in de vorm van engelen. Deze engelen bevinden zich op de kolommen tussen middenschip en zijbeuken. Tegen deze kolommen kleine consoles met hierop heiligenbeelden. Authentieke preekstoel in bruine en grijze marmer. Kerk heeft twee oxalen boven elkaar voor resp. het kerkkoor en het orgel. Orgel en orgelkas zijn niet van waarde uit het oogpunt van monumentenzorg. Op de rondboogvormige altaarboog; op de boog boven het hoofdaltaar en op de achterwand van de absis schilderingen van Daan Wildschut. In het linkerzijportaal naast de absis eveneens schilderingen van Daan Wildschut en een drietal glas-in-lood ramen van Daan Wildschut. Authentieke communiebanken en hoofd- en zij-altaren: alle in bruin-grijs gewolkte marmer. De altaarvloer in zwart-grijs gewolkte marmer; lambrisering van het altaar in rood gewolkte marmer. Hoofdaltaar in Art Deco stijl in bruin grijs gewolkte marmer, met een vergulde houten opbouw en de gestyleerde symbolen van de vier Evangelisten. In de absis glas-in-lood ramen van Daan Wildschut en Van Woerkom. In de sacristie een paramentenkast XVIII.

Waardering.

De parochiekerk H. Johannes de Doper is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling en emancipatie van het rooms-katholicisme in het begin van de twintigste eeuw. Verder is de kerk van belang voor de typologische ontwikkeling van dorpskerken in de Limburgs Maasvallei. Het object heeft architectuur- en kunsthistorische waarden vanwege het belang van de kerk voor het oeuvre van architect J. Schoenmakers en vanwege de rijk geornamenteerde en kwalitatief hoogwaardige inventaris uit diverse Limburgse ateliers. Het object heeft ensemblewaarden als beeldbepalend onderdeel van de historische bebouwing aan het Raadhuisplein te Ottersum en is door de markante en dominante situering van bijzondere betekenis voor het aanzien van het dorp. Het object is van belang wegens de gaafheid van de bewaard gebleven inventaris en zeldzaam wegens voornoemde stedenbouwkundige situering.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kerk Rooms-katholieke kerk

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1931
1931
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Kruiskerk

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden
met elementen van Expressionisme

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Schoenmaekers, J. ; Limburg
architect / bouwkundige / constructeur
naam ook geschreven als Schoenmakers