Oranjestraat 10, 3743 GD te Baarn

Inleiding

In 1884 ontwierp architect A.L. van Gendt deze villa, die hij bestemde als zomerverblijf voor zichzelf en zijn gezin en de naam Torenzicht gaf. In deze periode ontwierp Van gendt een vijftiental villa's in Baarn, waarvan er zes getraceerd zijn. De villa is in later tijd wit gesausd. In de jaren 1960 is de villa op weinig geslaagde wijze verbouwd en van een aanbouw voorzien. In de jaren 1990 is deze verbouwing ongedaan gemaakt. De aanbouw is vervangen door een beter passend exemplaar en het inwendige van het huis is hersteld.

Beschrijving

Villa Torenzicht, gelegen op de hoek van de Oranjestraat en de Leestraat te midden van een ruime, in oorsprong in landschappelijke stijl ontworpen tuin. De villa is gebouwd in 1884 naar ontwerp van A.L. van Gendt in eclectische chaletstijl. Het pand bestaat uit een hoog deel van twee bouwlagen en een kelder onder een mansarde dak met de nok loodrecht op het hoge deel. Tegen dit deel is de aanbouw uit de jaren 1990 gesitueerd. Tegen de linkerzijde van het hoge deel is een houten serre gebouwd, die niet op de bouwtekening staat, maar vermoedelijk niet veel later is aangebracht. De architectuur van het geheel wordt gekenmerkt door brede dakoverstekken, waarin uitvoerig toegepast decoratief houtwerk. Ook de veranda voor het lage deel en de serre zijn zodanig uitgevoerd. Overigens is de villa opgetrokken in baksteen, waarvan de decoratieve toepassing (cordon- en tandlijsten, strekken en bogen) ten gevolge van het wit schilderen enigszins verloren is gegaan. Het hoge deel heeft op de begane grond twee openslaande deuren met luiken en daarboven een balkon voor de verdieping alwaar openslaande deuren met een smal venster aan weerszijden en tenslotte een venster in de top. Verder vensters in voor-, zij- en achtergevel en een kleine dakkapel met ingesnoerde spits op beide dakvlakken. Voor de lage aanbouw is een houten veranda aangebracht met een schuine aankapping en een decoratieve tegelvloer. De voordeur bevindt zich alhier met daarnaast openslaande deuren met luiken. Verder vensters in alle gevels en eenzelfde soort dakkapel op het voorste dakschild. In het inwendige worden originele deuren aangetroffen alsmede de marmeren vloer op de begane grond, tochtportaal van de hal, zwartmarmeren schouw op de begane grond, enig glas-in-lood en een stucplafond op de begane grond met tondo-motief op de hoeken, waarin symbolen van het bouwvak.

Waardering

Het pand is van algemeen belang vanwege de architectuurhistorische waarde als goed voorbeeld van een villa in eclectische chaletstijl tevens van belang venwege zijn plaats in de reeks van andere villa's door Van Gendt in Baarn ontworpen en in relatie tot het werk en de persoon van Van Gendt. Het pand heeft stedenbouwkundige waarde vanwege de beeldbepalende ligging op de hoek van de Oranjestraat en de Leestraat.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) zomerhuis

Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) zomerhuis