Kerkstraat 4, 5981 CG te Panningen

Inleiding.

In de kom van Panningen gelegen WOONHUIS, prominent gesitueerd aan een pleintje op de hoek van de Kerkstraat en Schoolstraat. Het pand ligt met de noklijn van het dak evenwijdig aan de Schoolstraat. Het in 1876 voor de toenmalige gemeentesecretaris Jozef Tummers-Keunen gebouwde woonhuis werd opgetrokken in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant. Oorspronkelijk was het pand vrijgelegen. Door het optrekken van nieuwe, aan de achtergevel grenzende bebouwing (in de kern daterend uit 1912 maar na de oorlog grotendeels herbouwd), is de trappenhuisuitbouw aan de achterzijde thans ingebouwd. Ten behoeve van deze bebouwing werd de topgevel op het trappenhuis afgebroken. Inwendig zijn privaat en kelder gesitueerd in en onder een deel van de bouwmassa van deze belendende bebouwing, waar ze oorspronkelijk deel van uitmaakten.

Omschrijving.

Het woonhuis beslaat een rechthoekige plattegrond en telt twee bouwlagen plus een zolderverdieping onder een met gesmoorde oud-Hollandse pannen gedekt, licht verzonken zadeldak. Schoorstenen op de nokeinden. Gevelbeëindiging met gecementeerde ezelsruggen en schouderstukken. De symmetrische voorgevel van het met handvorm baksteen in kruisverband gemetselde pand is drie traveeën breed en wordt verticaal geleed door hoeklisenen en lisenen aan weerszijden van de middentravee die onder een bekronende tuitgevel door middel van trapsgewijs oplopend metselwerk met elkaar zijn verbonden. Een hardstenen plint, een muizentandlijst tussen de bouwlagen en een geprofileerde en gekorniste goot op gestucte klossen geleden de gevel horizontaal. De klossen wisselen af met bloemdecoraties, een motief dat in de tuitgevel wordt voortgezet. De middentravee wordt verder verlevendigd door trapsgewijs teruglopend metselwerk rond de entree. Daarboven bevindt zich een balkon, bestaande uit een geprofileerde balkonplaat ondersteund door decoratieve consoles en afgezet met een siersmeedijzeren balustrade voorzien van gecanneleerde hoekstijlen met bekronende schaalmotieven. In de tuitgevel rust het klimmende metselwerk op geprofileerde aanzetstenen en decoratieve consoles, bekroond met een gevelsteen waarin inscriptie "(F)IAT (M)IHI 1876". Entree met beglaasde en met siersmeedwerk betraliede, enkele paneeldeur met pseudo-naald en dubbel frontonmotief. Segmentboogvormige zesruitsvensters met gedeelde bovenlichten op hardstenen lekdorpels, op de eerste bouwlaag voorzien van blinden. Balkondeur gedetailleerd als de vensters. In de tuitgevel een houten rozetvenster.

In de twee traveeën brede linker zijgevel ligt het rookkanaal van de schoorsteen deels vrij aan de buitenzijde en vormt een verticale, spiegelsymmetrische as. Het kanaal verjongt zich, is ter plaatse van de versnijdingen gedecoreerd met natuurstenen vormstukken en siermetselwerk en onder de top met en smeedijzeren sieranker. In de kapverdieping twee houten radvensters. Overige detaillering als voornoemd in de voorgevel. Rechter zijgevel met overeenkomende, doch soberdere detaillering. De indeling van het interieur is herkenbaar bewaard gebleven. De vertrekken zijn zowel in de eerste als tweede bouwlaag gesitueerd aan een centrale middengang met een aan de achterzijde, in een uitbouw gesitueerd trappenhuis. In het interieur zijn onder andere van belang: de originele tegelvloer in de gang; (pseudo-)paneeldeuren met geprofileerd lijstwerk; diverse plafonds met lijstwerk en figuratieve voorstellingen in stuc; zwartmarmeren schoorsteenmanteltje met witmarmeren voluten en een schouwboezem voorzien van classicistische stucwerkdecoraties; een gordingenkap met authentieke, thans zeldzaam geworden stropoppen en gebinten die nog deels voorzien zijn van houten toognagels.

Het woonhuis is van algemeen belang.

Het object bezit cultuurhistorische waarden daar het typologisch van belang is als specimen van een notabelenwoning in relatie tot de plaatselijk bekende persoon Jozef Tummers-Keunen.

Het object bezit architectuurhistorische waarden vanwege de verzorgde detaillering van de representatieve gevels, waarbij de toepassing van stuc voor de gootklossen en de voortzetting van deze klossen rondom de topgevel architectonische bijzonderheden vormen.

Het object bezit ensemblewaarde vanwege de prominente stedenbouwkundige ligging aan een kruispunt van voorname wegen in het oude centrum van Panningen.

Het object is van belang vanwege het gaaf bewaard gebleven exterieur en grote delen van het interieur.

Het bezit zeldzaamheidswaarde vanwege voornoemde detaillering van de voorgevel en de kapconstructie met nog immer aanwezige stropoppen.