Actualiteit gegevens: 02-12-2021

Monumentgegevens

Monumentnummer
Het monumentnummer is een registergegeven
525628
Monumentnaam
De monumentnaam is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument
Peel Raamstelling
Complexnummer: 
517776 - Peel-Raamstelling
Status: 
rijksmonument
Inschrijving register
Inschrijving register is een registergegeven
18 december 2001
Kadaster deel/nr: 
82659/101
Internationaal Kenteken: 
Nee

Locatie

Provincie
Provincie is een registergegeven
Noord-Brabant
Gemeente
Gemeente is een registergegeven
Deurne
Woonplaats
Woonplaats is een registergegeven
Helenaveen
X-Y coördinaat: 
191898 - 378272

Omschrijving
De rijksmonumentomschrijving is een registergegeven voor zover noodzakelijk voor de identificatie van het rijksmonument

Inleiding

Ten zuiden van de Hervormde kerk van Helenavaart staat, in de pastorietuin, aan de Helenavaart, de S (3a) flankerend KAZEMAT met piketnummer S206, daterende uit 1939-1940. De kazemat functioneerde als voorpost en diende de vijandelijke opmars naar de hoofdweerstandslinie te vertragen.

Omschrijving

De kazemat staat aan de westelijke zijde van en haaks op het kanaal. De kazemat kan flankerend vuur uitbrengen op de zuidelijk gelegen kruising van de Helenavaart en de oostelijke toegangsweg door de Mariapeel, de Sevenumseweg. De kazemat is gaaf bewaard gebleven en vertoont geen gevechtsschade. Opvallend is de resterende oorspronkelijke camouflagebeschildering, die met name aan de oostelijke zijde nog goed zichtbaar is. Met rode verf zijn op het beton voegen geschilderd, zodat, waarschijnlijk in combinatie met een verdwenen pannendak, gesuggereerd werd dat men te doen had met een simpele schuur. Blijkens het oorspronkelijke verkenningsrapport uit maart 1939 werd de plek van de kazemat mede gekozen vanwege de gemakkelijke maskering door de aanwezigheid van de bestaandebeuk.

Waardering

De S-kazemat is van algemeen belang. Het object heeft cultuur-historische waarde als bijzondere uitdrukking van een culturele en geografische ontwikkeling, namelijk de versterking en daaropvolgende verdediging van Nederland tijdens de Tweede Wereldoorlog en is als zodanig een belangrijk document van de militaire geschiedenis. Het is van architectuur- en bouwhistorisch belang wegens het bijzondere materiaalgebruik en de toepassing van moderne materialen en technieken, met name in de verwerking van gewapend beton. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een groter geheel, dat cultuurhistorisch van belang is en is van belang wegens de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en de historisch-ruimtelijke relatie met wegen, wateren en bodemgesteldheid. Het geheel heeft een grote belevingswaarde en is als grootschalig militair complex en herinnering aan een belangrijke episode uit de nationale geschiedenis zeldzaam.

Locatie

LocatienaamLocatieomschrijving
Helenaveen

Oorspronkelijke functies

HoofdfunctieFunctiesoortHoofdcategorieSubcategorieFunctieVerbijzonderToelichting
Jaoorspronkelijke functieVerdedigingswerken en militaire gebouwenKazemat (B)Kazemat (B10)

Percelen
De naam van de kadastrale gemeente, de sectie en het perceelnummer zijn registergegevens

Kadastrale gemeenteSectieGrondperceelKad. objectAppartement
DeurneH9390

Bouwstijlen

HoofdstijlSubstijlZuiverheidToelichting
n.v.t.onbepaald