517163 - Langhuisboerderij met schuur, stal
Alphen en Riel L 346
Oosterwijksestraat 12, 5131 NM te Alphen

Inleiding.

Op het achtererf van de langgevelboerderij Oosterwijksestraat 12 staat, met de nok haaks op de boerderij, een voormalige PAARDENSTAL annex KARSCHOP, daterende uit omstreeks 1900.

Omschrijving.

De schuur heeft een rechthoekige plattegrond, één bouwlaag plus kapverdieping, en wordt gedekt door een zadeldak, gedekt met oud-Hollandse pannen en muldenpannen In de westelijke kopgevel drie tweeruits lichten en een opgeklampt getoogd laadluik naar de taszolder. In de zuidelijke zijgevel een zesruits schuifvenster. In de noordelijke gevel twee opgeklampte inrijpoorten en een drietal betonnen stalvensters.

Waardering.

De schuur is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarden als uitdrukking van geografische en landschappelijke ontwikkelingen en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de schuur. Het heeft ensemblewaarden wegens de situering, verbonden met de ontwikkeling van de streek, in het bijzonder tot uiting komend in de erfindeling. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Paardenstal annex Karschop