516692 - Sombre Hadass
Putseweg 24, 4645 RJ te Putte

Inleiding.

Op de Isralitische begraafplaats "Sombre Hadass" staat, nabij de ingang, direct ten zuiden van de oost-west getraceerde hoofdstraat, het Expressionistische GRAFMONUMENT van Max Halevy, daterende uit 1933. Het grafmonument is, blijkens een inscriptie in de onderplaat, uitgevoerd door het Antwerpse atelier Cl. Jonckheere.

Omschrijving.

Het object bestaat uit een hardstenen onderplaat, waarop, op een marmeren dekplaat, de granieten zerk is gesitueerd. Achter dit graf is een opstaande granieten plaat, waarop in bronsbeslag verschillende ornamenten en de tekst: "Max Halevy / Prsident de la communaut / Israelite d'Anvers / 26 Septembre 1881 / 17 Mars 1933 / Julia Halevy ne Lowy / 1885-1947". Het geheel is aan de noordelijke en zuidelijke zijde afgesloten met een granieten borstwering op marmeren kolommen en wordt geflankeerd door marmeren schalen op dito kolommen.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument.

Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Neo-Romaanse stijl