516689 - Israëlitische begraafplaats
Bij Putseweg 36, 4645 RJ te Putte

Inleiding.

De AULA op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit ca. 1915 en is uitgevoerd in Overgangsstijl. Omstreeks 1984 werd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de vereniging het gebouw gerenoveerd.

Omschrijving

De AULA is een eenvoudig bakstenen eenlaags gebouw op rechthoekige plattegrond en wordt gedekt door een zadeldak, sedert de renovatie voorzien van betonpannen. Het noord-zuid gerichte gebouw heeft een gecementeerde plint en in de beide korte gevels een hoge inrijpoort onder segmentboog. Deze poorten bestaan elk uit een paneel-vleugeldeur, met in de lichten een davidster. De langsgevels zijn voorzien van spitsbogige vensters met een ijzeren roedenverdeling. Aan de westelijke zijde bevindt zich een kleine eenlaags uitbouw onder platdak. Een paneeldeur in de zuidelijke gevel geeft toegang tot dit gereedschaphok. In het interieur zijn onder meer van belang de ruitvormig gelegde tegelvloer en de in de westelijke wand aangebrachte, in het Hebreeuws opgestelde gebedsplaquette.

Waardering

De AULA van de begraafplaats is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Begraafplaatsaula