Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525639
Complexnummer
516689 - Israëlitische begraafplaats
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82660/156
Kadastrale aanduiding
Putte B 1447
Bij Putseweg 36, 4645 RJ te Putte

Omschrijving

Inleiding

Het ONTVANGSTGEBOUW op de Isralitische begraafplaats van de I.B.V.A.-Frechie-stichting dateert uit 1924 en werd gebouwd ter gelegenheid van het 40-jarig bestaan van de begrafenisvereniging. Het eenvoudige verenigingslokaal in Traditionalistische vormen, op globaal vierkante plattegrond, werd in 1984 ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de begravenisvereniging gerestaureerd.

Omschrijving

Het eenlaags verenigingsgebouw bestaat uit een hoog centraal deel onder gekruisd zadeldak met verbeterde Hollandse pannen, waarin de ontvangsthal en -zaal, met aan de noordelijke zijde een lage aanbouw, bestaande uit een toiletgebouw. Het is opgetrokken in baksteen, met vlechtingen in de steile, aan alle vier zijden uitgevoerde topgevels. De ijzeren rondboogvensters zijn gedeeltelijk vervangen door grof gedetailleerde houten exemplaren. De vensters in de westelijke gevel zijn voorzien van een hardstenen latei, waarboven een met baksteen mozaek gevulde rondboogboogtrommel. Hier bevinden zich twee paneeldeuren, voorzien van een halfrond bovenlicht met vorktracering. In de topgevel en oculus met davidster. Aan de oostelijke zijde is de oculus dichtgezet. In het interieur zijn onder meer van belang de paneeldeuren met glaspanelen, de houten lambrizering, de gemetselde schouw en de boven de deur naar de hal aangebrachte marmeren plaquette met opschrift: "1884-1924 / ter gelegenheid van het veertig jarig bestaan / der vereeniging / is dit gebouw ten geschenke aangeboden / door de leden en contractanten". Aan de achterzijde bevindt zich een eenvoudig vooroorlogs, aangebouwd toiletgebouw onder platdak, met oorspronkelijke betegelingen, paneeldeuren en sanitair.

Waardering

Het ONTVANGSTGEBOUW van de begraafplaats is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van de joodse grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorisch belang door de verzorgde detaillering. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een begraafplaats, die cultuurhistorisch en architectuurhistorisch van belang is als manifestatie van de geschiedenis van de joodse grafcultuur over onze landsgrenzen. Het is gaaf bewaard gebleven en uiterst zeldzaam.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516689. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Ontvangstgebouw

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1924
1924
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Expressionisme
stijlzuiver