Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525643
Complexnummer
516616 - Eikenboomgaard
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82661/34
Kadastrale aanduiding
Oss G 1639
Oss, Oostwal + Singel 4045

Omschrijving

Inleiding

Uit 1880 daterend GRAFMONUMENT in neo-classicistische stijl van A. (Antoon) Jurgens, 1805-1880, stichter van de V.O.F. Antoon Jurgens Margarine Fabrieken en van zijn vrouw J. (Johanna) Lemmens 1807-1879. Zij zijn de ouders van Henri en Jan Jurgens wiens graven onder de nummers III en V beschermd worden. Antoon Jurgens wordt ook wel beschouwd als de grondlegger van Organon.

Omschrijving

Het grafmonument bevindt zich op het onder I beschermde kavel en heeft een vierkante grondslag met hardstenen plaat waarop centraal de rechthoekige tombe en stèle bekroond met kruis geplaatst zijn. Tombe met gebogen afdekplaat. Stèle met fronton en gebroken fronton. Grafschrift op uitgehouwen cartouche. Het graf wordt omgeven door hardstenen paaltjes die met in relif aangebrachte kruisen geornamenteerd zijn en onderling door een smeedijzeren schakelketting met elkaar verbonden zijn.

Waardering

Het grafmonument van Antoon Jurgens en Johanna Lemmens is van algemeen cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een sociaal-economische ontwikkeling. Het grafmonument van Antoon Jurgens en Johanna Lemmens is van architectuurhistorisch/kunsthistorisch belang vanwege de hoogwaardige esthetische kwaliteiten en het bijzondere materiaalgebruik en de ornamentiek. Het graf van Antoon Jurgens en Johanna Lemmens vormt een essentieel onderdeel van het complex Eikenboomgaard en heeft als zodanig ensemblewaarde.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516616. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1888
1888
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
stijlzuiver