520005 - Abdij Sint Paulus
Oosterhout G 2840
Hoogstraat 80, 4901 PK te Oosterhout

Inleiding.

Ten noorden van het klooster bevindt zich een LOODS voor karren en landbouwwerktuigen, gebouwd in 1932 in Ambachtelijk-traditionele bouwtrant naar een ontwerp van pater Guus Caron. De bouw van deze loods leidde binnen het klooster feitelijk tot de oprichting van een zelfstandig bouwbedrijfje. Het ontwerp en de uitvoering werden door pater Caron en de broeders van de timmerwinkel zelfstandig gerealiseerd.

Omschrijving.

Het object beslaat een rechthoekige plattegrond en telt n bouwlaag en een kapverdieping onder een met Hollandse pannen gedekt schilddak. Midden op de nok een houten klokkenstoel onder een tentdakje met geknikte schilden. Stallingsingangen in de noordgevel, die door houten stijlen op poeren wordt opgedeeld in vijf traveen. Overige gevels ingevuld met niet-dragend metselwerk in een wild verband. In de westgevel twee met rollagen omzoomde ruitvormige vensters. In de oostgevel een versoberd beluikt stolpvenster onder strek. Vijf traveen brede achtergevel met blind muurwerk tussen houten stijlen.

Een houtskelet met tussenbalkgebint, bestaande uit met korbelen verstevigde stijlen en ingelaten tussenbalken, ondersteunt de gordingenkap. Met tegels belegde binnenvloer.

Waardering.

De loods voor karren en landbouwwerktuigen is van algemeen belang. Het object bezit cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van geestelijke, economische en agrarische ontwikkelingen, namelijk de vestiging van nieuwe, grotendeels zelfvoorzienende kloostergemeenschappen in het begin van de twintigste eeuw -in dit geval als uitvloeisel van de Franse Wet op de Verenigingen-, de crises van de jaren dertig, en de verbeterde productietechnieken op agrarisch gebied. Het object heeft enige architectuurhistorische waarde vanwege de decoratieve kwaliteit van met name de klokkenstoel. Het object bezit tesamen met de overige tot de Sint Paulus-abdij behorende objecten en de binnen de 'Heilige Driehoek' gelegen kloosters ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble ten zuidoosten van de kern van Oosterhout. Daarnaast vanwege de functionele historisch-ruimtelijke relatie met een deel van de omliggende, oorspronkelijk agrarisch gebruikte kloostergronden.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag Loods Loods voor karren en landbouwwerktuigen

Caron, G. ; Noord-Brabant