Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525686
Complexnummer
516629 - St. Jans Onthoofding
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82649/43
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Liempde B 3392
Bij Dorpsstraat 36, 5298 CB te Liempde

Omschrijving

Inleiding.

Aan het einde van een aan de zuidzijde van de kerk gelegen oprijlaantje ligt het TOEGANGSHEK van de begraafplaats. Het kerkhof is aangelegd in 1860, het hek dateert van deze tijd of later.

Omschrijving.

Het bichrome, symmetrische sierhek staat ingeklemd tussen een heg van haagbeuk en bestaat uit vier onderdelen. De middelste delen bestaan uit een draaibaar smeedijzeren tweevleugelig hek met in hoogte afnemende puntspijlen, met elkaar verbonden door gebogen en rechte ijzeren staven. In het midden een slot voorzien van palmet-achtige motiefjes en een decoratieve klink. De twee beweegbare vleugels scharnieren om twee ijzeren pijlers, bestaand uit een smeedijzeren frame aangevuld en ingevuld met abstracte elementaire smeedijzeren vormen en figuratieve gietijzeren vormen, alle attributen van de dood die de kortstondigheid van het leven en het gestadig naderen van het stervensuur symboliseren. Van boven naar beneden:

doodshoofden met knekels, zandlopers met vleugeltjes en gekruiste doodsbeenderen.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de ontwikkeling van de rooms-katholieke grafcultuur voor wat betreft bestemming en verschijningsvorm. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het belang voor de iconologie en de geschiedenis van het smeed- en ijzerwerk en vanwege de bijzondere detaillering en ornamentiek. Het object heeft ensemblewaarden als onderdeel van een historisch gegroeid religieus ensemble, voorts bestaande uit de begraafplaats met diverse grafmonumenten, de kerk, het belendende St. Albertusklooster en de nabijgelegen pastorie (rijksmonument). Het object is van belang wegens de gaafheid en de kunsthistorische zeldzaamheid van de verschijningsvorm.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 516629. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Erfscheiding(D) Toegangshek

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1860
1870
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden