Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525688
Complexnummer
520466 - Complex Lieshoutseweg
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82649/30
Kadastrale aanduiding
Sint Oedenrode E 5231
Lieshoutseweg 11, 5492 HS te Sint-Oedenrode

Omschrijving

Inleiding.

De BEDEVAARTKAPEL in Eclectische stijl uit het interbellum is achter de kerk en onder eikenbomen gelegen. Zij wordt jaarlijks gebruikt voor de openluchtmis tijdens de zomerse bedevaart ter ere van Sint Antonius van Padua, die door pastoor Panken is geïntroduceerd.

Het bordes dat aan de kapel voorafgaat, valt buiten de bescherming, evenals het recentelijk vervaardigde beeld van Sint Antonius van Padua.

Omschrijving.

De kapel is verhoogd gelegen en wordt voorafgegaan door een recent gebouwd bordes. Zij bestaat uit een viertal gestuukte pilaren onder kloostergewelf en is aan drie zijden open. Alleen de achterzijde is gesloten en opgetrokken uit een gestuukte baksteenmuur met aan beide zijden trapvormige uitlopers. De geprofileerde en gelede pilaren dragen een geprofileerd fries met een fronton. Het dak is belegd met schubvormige leien. Onder het dak en tegen de achterwand staat het gestuukte altaar.

Waardering.

De bedevaartkapel is van algemeen belang als object en in samenhang met de andere onderdelen van het complex. Zij heeft cultuurhistorische waarde als twintigste-eeuwse bedevaartsplaats. Zij heeft architectuurhistorische waarde vanwege de toegepaste detaillering. Zij is gaaf behouden en is zeldzaam als voorbeeld van een twintigste-eeuwse bedevaartsplaats.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520466. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Bedevaartkapel

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
invloeden
Betreft Kapel