520472 - Complex kerkhof
Sint Oedenrode G 5190
BY Kerkplein 47, Sint-Oedenrode

Inleiding.

De CALVARIEBERG uit 1909 is vervaardigd door de fabriek St. Oda van A. Swinkel te Sint-Oedenrode. De beelden zijn van de hand van de beeldhouwer H. van der Geld en mogelijk ook van andere beeldhouwers. De calvarieberg vormt de afsluiting van de hoofdas van de begraafplaatsaanleg. Zij is opgericht ter gelegenheid van het zilveren priesterjubileum van pastoor A.J. van Erp.

Omschrijving.

De CALVARIEBERG is uit baksteen opgetrokken en met cement afgewerkt en gemodelleerd. Enkele bloemmotieven sieren de berg. De beelden zijn vervaardigd van Franse kalksteen. Centraal op de berg is een kruisiginggroep geplaatst, bestaande uit vier levensgrote figuren, voorstellende de stervende Christus aan het kruis en drie treurende figuren in lange gewaden, voorstellende Maria, Maria Magdalena en Johannes.

Aan de voorzijde kent de berg een ruime uitsparing voor drie pastoorsgraven. In de zuidzijde van de berg is een grafspelonk aangebracht met een verrijzenisgroep, bestaande uit vijf levensgrote figuren. Boven het graf staat het rijzige beeld van de Christustriomfator in geplooid gewaad met kruisstaf en vaandel. Voor de grot staan twee verschrikte Romeinse soldaten in vol ornaat, waarvan een de rechterhand met lans is kwijtgeraakt. In de grafspelonk bevinden zich twee Romeinse soldaten in gehurkte en zittende houding. Links van deze groep is een marmeren plaquette in de wand geplaatst, die herinnert aan het zilveren priesterjubileum van pastoor A.J. van Erp.

In de oostzijde van de berg is een nis uitgespaard, waarin een minder dan levensgrote piëtagroep is geplaatst. Een treurende Maria in geplooid gewaad houdt de naakte Christusfiguur op de schoot en zijn rechterhand in haar rechterhand. Naast de groep is een kruik met doek geplaatst. In de noordzijde van de berg is een nis uitgespaard met daarin een levensgrote Christus op de koude steen, met gebonden handen, een gewaad om de schouders, een staf in de hand en een doornenkroon op het hoofd.

Waardering.

De calvarieberg is van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Hij heeft cultuurhistorische waarde als goed voorbeeld van de katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Hij heeft bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen. Hij is zeer rijk gedetailleerd en gaaf, en als zodanig zeer zeldzaam.

Ja Religieuze gebouwen Kerk en kerkonderdeel Calvarieberg Rooms-katholieke kerk

Betreft Calvarieberg