520472 - Complex kerkhof
Sint Oedenrode G 5190
BY Kerkplein 47, Sint-Oedenrode

Inleiding.

De acht Neogotische GRAFMONUMENTEN van omstreeks 1900 zijn alle geplaatst bij notabelengraven ten oosten van de dwarsarm in de begraafplaatsaanleg. Zes staan langs de dwarsarm opgesteld en twee ten noorden van de Calvarieberg.

Omschrijving.

De grafmonumenten bestaan uit levensgrote staande beelden van natuursteen, geplaatst op een sokkel met grafinscripties. Zij verbeelden de patroonheiligen van de betreffende ter aarde bestelde personen. Langs de dwarsarm van noord naar zuid zijn dat respectievelijk Wilhelmus, Elisabeth, Anna met Maria, Michaël, Lambertus en Cornelius. Ten Noorden van de calvarieberg: Maria met kind en Cecilia.

Waardering.

De grafmonumenten zijn van algemeen belang mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Zij hebben cultuurhistorische waarde als onderdeel van de katholieke begraafcultuur ten tijde van de katholieke emancipatie. Zij hebben kunsthistorische waarde als voorbeeld van Neogotische grafmonumenten. Zij hebben bouwhistorische waarde vanwege de toegepaste materialen. Zij zijn gaaf en compleet bewaard gebleven en zeldzaam als Neogotische grafmonumenten.

Betreft beide objecten