Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525693
Complexnummer
520463 - Complex Kinderbos
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82654/98
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Sint Oedenrode R 292
Kinderbos 5, 5491 VH te Sint-Oedenrode

Omschrijving

Inleiding.

De LANGGEVELBOERDERIJ in Traditioneel-Ambachtelijke stijl heeft een negentiende-eeuwse kern en is vermoedelijk omstreeks 1930 gemoderniseerd. Zij ligt evenwijdig aan de straat en is met het woongedeelte tegen het jachthuis aangebouwd en hiermee intern verbonden.

Omschrijving.

De eenlaags LANGGEVELBOERDERIJ op rechthoekig grondplan onder zadeldak heeft gepleisterde gevels, met uitzondering van de straatzijde van het woongedeelte, waar de gevel uit machinale baksteen is opgetrokken. De stalgevel aan de straatzijde is in blokverband gestuukt Het dak is gelegd met muldenpannen. De voorgevel van het woongedeelte is voorzien van rechtgesloten vensters en een dito deur onder bovenlicht. In het stalgedeelte zijn naoorlogse getoogde betonnen ramen met roedenverdeling aangebracht. In het midden van de voorgevel is een hooiluik aangebracht, dat de daklijst doorsnijdt. Uit de nok van het dak steekt een tweetal ventilatiekokers omhoog.

De indeling van het woongedeelte is gewijzigd en de oorspronkelijke schouw is verwijderd. Een oorspronkelijke bedstee is nog aanwezig. Het stalgedeelte is omstreeks 1930 gemoderniseerd en kent twee rijen van stalplaatsen voor koeien in de langsrichting, met looppaden langs de wanden en een centraal looppad. De zoldering bestaat uit balken, belegd met planken en gesteund door onderslagbalken, die worden gedragen door houten standvinken.

Waardering.

Het object is van algemeen belang, mede vanwege de samenhang met de andere complexonderdelen. Het heeft cultuurhistorische waarde als onderdeel van een ontginningshoeve met jachthuis. Het heeft architectuurhistorische waarde als voorbeeld van een langgevelboererij. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 520463. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Betreft langgevelboerderij

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1800
1900
globaal
Betreft boerderij
verbouwing
1930
1930
globaal
Betreft boerderij

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
ambachtelijk-traditionele bouwtrant
invloeden
Betreft boerderij en jachthuis