520463 - Complex Kinderbos
Sint Oedenrode I 5859
Kinderbos 5, 5491 VH te Sint-Oedenrode

Inleiding.

De VARKENSSTAL MET BAKHUIS van omstreeks 1930 is in Traditioneel-Ambachtelijke stijl gebouwd en is achter de langgevelboerderij gelegen en evenwijdig daaraan.

Omschrijving.

De eenlaags VARKENSSTAL MET BAKHUIS op rechthoekig grondplan onder zadeldak, belegd met gesmoorde muldenpannen, is opgetrokken uit cementstenen. De voorgevel is voorzien van een rechtgesloten venster en dito deur onder bovenlicht. In beide zijgevels van het stalgedeelte is een vijftal halve, rechtgesloten houten deuren voor de varkens aangebracht en een zelfde aantal vensters. Enkele vensters zijn voorzien van licht getoogde ijzeren ramen met roedenverdeling. Het voorgedeelte van het object omvat het BAKHUIS met een grote bakoven en schouw. Tevens staat in het bakhuis een drietal gemetselde bakken, voor het mengen van het varkensvoer. De indeling van het stalgedeelte is in de jaren zeventig gewijzigd.

Waardering.

Het object is van algemeen belang en ontleent zijn waarde aan de samenhang met de andere onderdelen van het complex. Het heeft cultuurhistorische waarde als laat voorbeeld van een bakhuis. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege het gebruik van cementstenen. Het is gaaf bewaard gebleven en zeldzaam als voorbeeld van varkensstal met bakhuis.

Ja Boerderijen, molens en bedrijven Boerderij (M) Varkensstal Annex bakhuis

Betreft beide objecten