524399 - Parochie Martelaren van Gorcum
Loon op Zand H 5473
Bij Erasstraat 8, 5171 VH te Kaatsheuvel

Inleiding

De neoromaanse KERHOFKAPEL is centraal gelegen op het kerkhof, dat zich ten zuiden van de kerk bevindt. Zij is ontworpen door de architect C. van Hoof en in 1906 gebouwd.

Omschrijving

De kerkhofkapel bestaat uit een eenvoudig eenlaags bouwwerk op rechthoekig grondplan onder zadeldak en is opgetrokken uit ma- chinale baksteen met enige hardstenen sierdelen. Een bakstenen trap, die voor de voorgevel is gelegen, leidt naar de verhoogde binnenruimte, die zich achter de gevelbrede toegang onder rondboog bevindt. In beide zijgevels zijn twee vensters aangebracht. In de buitengevel zijn enkele grafstenen aangebracht, waaronder een het het opschrift: "Hermanus Eras (1863 - 27 april 1917)/ pastoor te Berkdijk 27 april 1906". De wanden van het interieur zijn wit gepleisterd. In de kapel bevindt zich een Calvariegroep met de tekst "Ik zal u hoop en toekomst geven".

Waardering

Het object is van algemeen belang. Het heeft architectuur-historische aarde als goed voorbeeld van een eenvoudige neoromaanse kerkhofkapel. Het object is gaaf bewaard gebleven. Het heeft ensemblewaarde vanwege de functionele, bouwkundige en architectonische samenhang met de andere complexonderdelen.

Ja Religieuze gebouwen Kapel (F) Rouwkapel(F) Betreft Kerkhofkapel

Religieuze gebouwen Kapel (F) Dubbele kapel Betreft een kerkhofkapel