Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525712
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82631/90
Kadastrale aanduiding
Moergestel B 2495
Moergestel, Bosstraat

Omschrijving

Inleiding.

Op de R.K. begraafplaats nabij de pastorie bevindt zich een Neogotisch GRAFMONUMENT van Frans van Gils (1810-1882). Het monument is in 1882 opgericht door steenhouwer L. Petit uit Tilburg.

Omschrijving.

Uit hardsteen en deels uit marmer opgetrokken tombegraf met opstand. De tombe heeft een geprofileerde plint en wordt afgedekt door een oplopende waterlijst en een marmeren dekplaat met opschrift: 'Hij zocht het welzijn der zijnen/ hij beminde de luister/ van Gods huis/ vader der armen/ hij ruste in vrede'. Op de tombe is een aedicula geplaatst, met een voetstuk afgedekt door een geprofileerde deklijst. Op dit voetstuk de signatuur van de steenhouwer. Op de deklijst een aedicula, met vier spitsboognissen en op de hoeken vier zuilen met bladkapitelen die een bekroning van kielbogen met kruisbloemen dragen. In de voorste nis een marmeren plaat met geboorte- en sterfdatum van de overledene. De aedicula wordt afgesloten door een vierzijdige pinakelachtige bekroning met verdiepte velden en een marmeren kruis op voetstuk.

Waardering.

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, met name de katholieke grafcultuur. Het heeft kunsthistorische waarde vanwege het ontwerp, materiaalgebruik en ornamentiek. Het is gaaf bewaard gebleven.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Betreft grafmonument

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1882
1882
exact
Betreft bouw grafmonument Van Gils

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Gotiek
invloeden
Betreft beide grafmonumenten

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Petit, L. ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker