518776 - Constant Rebeque
Woensel V 128
Oirschotsedijk 14 B, 5651 GC te Eindhoven

Inleiding

PAVILJOEN, uit 1938 onderdeel van de Constant Rebeque kazerne, ontworpen door de Genie onderleiding van J. Zwart.

Omschrijving

Paviljoen, gebouwd als keuken, bestaande uit een samengestelde bouwmassa op rechthoekige plattegrond. Het heeft een drielaags gedeelte op L-vormige plattegrond waaraan een tweelaags gedeelte is toegevoegd. Haaks op dit tweelaags gedeelte is een kleine nlaagse bouwmassa onder zadeldak geplaatst. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, voorzien van een samengesteld schilddak met overstek, gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Hierin was oorspronkelijk het badhuis gevestigd.

Het pand heeft samengestelde ramen met metalen kozijnen, voorzien van een roedeverdeling.

Waardering

Het paviljoen is van algemeen belang. Het gebouw heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een bestuurlijke ontwikkeling, namelijk de stichting van kazernementen in of nabij de grote steden en als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van de kazernes. Architectuurhistorisch is het van belang vanwege de zorgvuldig gedetailleerde stijlvormen die door debureaus der genie kort voor de Tweede Wereldoorlog werd toegepast en wegens het materiaalgebruik. Het gebouw is van belang vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het object is belangrijk vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Ja Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw Officiersmess Paviljoen, oorspronkelijk keuken

Verdedigingswerken en militaire gebouwen Militair verblijfsgebouw

Geen bouwstijl bekend