518779 - Begraafplaats Catharinakerk
Eindhoven C 1014
Bij Zwembadweg 22, 5611 KS te Eindhoven

GRAFKAPEL van de familie Mignot in Eclectische stijl door architect F. van Ballaer.

Omschrijving

De kapel bestaat uit een blokvormig, natuurstenen gebouwtje onder zadeldak. Naar boven loopt het geheel smaller toe. Aan de voorzijde is een koperen deur in een uitstekende omlijsting met tympaan geplaatst.

Op de deur is een inscriptie: F. VAN BALLAER/ARCHITECT/ANTWERPEN zichtbaar. In de zij- en achtergevels zijn glas-in-lood ramen aangebracht.

In de zijgevels zijn deze ramen voorzien van bladmotieven, aan de achterzijde is in drie rondboogramen een figuratieve voorstelling van de gekruisigde Christus met Maria's zichtbaar.

De kapel is omgeven door een lage muur, aan de voorzijde voorzien van een opening met metalen ketting.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft architectuur- en kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Eclectische grafkapel en als voorbeeld van het werk van de architect Van Ballaer. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven en typologisch zeldzaam.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafkapel(H) Katholieke begraafplaats

Ballaer, F. van ; Noord-Brabant