518779 - Begraafplaats Catharinakerk
Eindhoven C 1014
Bij Zwembadweg 22, 5611 KS te Eindhoven

Inleiding

GRAF van de familie Fens-van Moll, gemaakt door beeldhouwer H.J. Kluytmans uit Stratum in Eclectische vormen.

Omschrijving

Het graf bestaat uit een sarcofaag met gebeeldhouwde draperieën, op een plateau geplaatst. De sarcofaag draagt het opschrift "RUST IN VREDE". De zerk achter de sarcofaag laat een engel zien, geplaatst bij een kruis op een bladkapiteel. Aan de onderzijde van dit kapiteel is een anker gebeeldhouwd. Aan weerszijden zijn urnen met draperieën afgebeeld. Om het geheel is een natuurstenen muur met palmetten en opengewerkte kruismotieven aangebracht.

Op het deksel van de sarcofaag zijn, onder het opschrift "IN MEMORIAM" de namen: JOS.JOH.FENS/GEB. TE BREDA/27 AUG. 1846/NOTARIS/EINDHOVEN/5 JUNI 1880/OVERL. ALDAAR/21 FEB. 1917, MR.ANTON A.J.M./FENS GEB. TE EINDHOVEN/11 APRIL 1880/OVERL ALDAAR/12 MEI 1970, CORNELIA/PETR.JOS.ANT./FENS VAN MOLL/GEB./TE EINDHOVEN/15 NOV. 1853/OVERL. ALDAAR/15 SEPT. 1930 en SOPHIA CATH./W.M. DEBRUYN/GEB./TE HELMOND/21 FEB.1882/OVERL. ALHIER/15 APRIL 1965 in twee rijen aangebracht.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van een Eclectisch grafmonument en als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Kluytmans. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwkundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Sarcofaag Katholieke begraafplaats

H.J. Kluytmans ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker