518779 - Begraafplaats Catharinakerk
Eindhoven C 1014
Bij Zwembadweg 22, 5611 KS te Eindhoven

Inleiding

Graf van de familie Marto, gemaakt door de aangetrouwde beeldhouwer H. van der Geld uit 's-Hertogenbosch in Neo-Gotische stijl.

Omschrijving

Het graf bestaat uit een engel, op een rotsblok gezeten met een boomkruis waaromheen zich een slang slingert. Tegen het rotsblok is klimop afgebeeld. Op een banderol is de tekst MIJNE/DIERBARE/KINDEREN/GIJ WEET HET.../.../ HEBBEN VERGEET/MIJ NIET EN/... afgebeeld. Ervoor ligt een grafplaat met onleesbaar opschrift.

Waardering

Het grafmonument is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, in het bijzonder de ontwikkeling van de katholieke grafcultuur, het is tevens van belang voor de typologische ontwikkeling van het grafmonument. Het heeft kunsthistorisch belang als voorbeeld van het werk van de beeldhouwer Van der Geld. Het heeft ensemblewaarden als onderdeel van een groter geheel dat cultuurhistorisch, architectuurhistorisch en stedebouwundig van belang is. Het is gaaf bewaard gebleven.

Geld van der, H ; Noord-Brabant
beeldhouwer / steenhouwer / schrijnwerker