Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525722
Complexnummer
518785 - Zomerhuis met koetshuis
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82865/30
Kadastrale aanduiding
Eindhoven D 6729
Aalsterweg 239, 5644 RB te Eindhoven

Omschrijving

Inleiding

TUINMANSWONING, gebouwd in 1907 door architect G. Geenen. Het geheel dat in opdracht van de notaris Fens tot stand kwam heeft kenmerken van de Chaletstijl en enkele elementen van Art Nouveau.

Omschrijving

Eenlaags tuinmanswoning op een rechthoekige plattegrond onder wolfdak. Tegen de rechterzijgevel is een uitbouw geplaatst. Het dak is gedekt met kruispannen en heeft een overstek en windveer, bekroond door een klaver drie. Het pand is uitgevoerd in baksteen met speklagen in witte strengperssteen. De voorgevel is drie traveeen breed, rechts van de paneeldeur bevinden zich vierruitsramen waarvan de bovenlichten van een roedenverdeling, gevuld met kathedraalglas zijn voorzien. In het interieur is de oorspronkelijke indeling op de begane grond gehandhaafd. Ook zijn hier nog paneeldeuren aanwezig.

Waardering

De tuinmanswoning is van algemeen belang. Het object heeft cultuurhistorisch belang als bijzondere uitdrukking van een culturele en sociaal-economische ontwikkeling, met name de stichting van buitenplaatsen aan de uitvalswegen van de industriesteden. Het is van belang als bijzondere uitdrukking van een technische en typologische ontwikkeling. Het heeft architectuurhistorische waarden als regionale variant op de Art Nouveau en vanwege de detaillering, het is van bijzonder belang in het oeuvre van de regionaal belangrijke architect Geenen. Het complex heeft ensemblewaarden wegens de samenhang van de bebouwing met de landschappelijke tuin. Het is van belang wegens architectonische gaafheid van ex- en interieur. Het complex is van belang wegens architectuurhistorische, bouwtechnische en typologische zeldzaamheid.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 518785. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Dienstwoning(K) Tuinmanswoning(K)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1907
1907
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Art Nouveau
invloeden
Chalet-stijl
invloeden

Ambachten

Vakman Beroep Toelichting
Geenen, G. ; Noord-Brabant
architect / bouwkundige / constructeur