Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525733
Complexnummer
517189 - Parochie Laurentius
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82868/67
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Dongen I 2442
Gasthuisstraat 1, 5104 HP te Dongen

Omschrijving

Inleiding.

De PASTORIE werd in 1920 gebouwd naar ontwerp van Jos en Pierre Cuypers in een eenvoudige Traditionalistische bouwtrant.

Omschrijving.

Tweelaags bakstenen pand op een rechthoekige plattegrond onder schilddak. Het dak heeft een overstek en is gedekt met Hollandse pannen. De voorgevel heeft een brede ingang onder een luifel. Tegen de zijkanten van de deur zijn staande glas-in-loodramen aangebracht. Ervoor bevindt zich een natuurstenen stoep met trapje. Links van de deur bevinden zich zowel op de begane grond als op de verdieping grote ramen met middenstijl. De bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. De ramen op de begane grond zijn voorzien van houten rolluiken. Rechts in de voorgevel bevinden zich driedelige ramen waarbij de bovenlichten met glas-in-lood zijn gevuld. Op de begane grond is dit raam voorzien van rolluiken, op de verdieping is hetzelfde raam zonder rolluiken gemaakt. In het midden van het dakvlak bevindt zich een brede dakkapel in een grote betimmerde topgevel. De zijgevel bevat ramen van eenzelfde vormgeving als die in de voorgevel. Enlaags aanbouw onder plat dak.

In de voortuin een gemetselde L-vormige voet met vlaggenstok.

Waardering.

De pastorie behoort tot een gebouwencomplex van algemeen belang. Het geheel heeft cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de geestelijke ontwikkeling van het katholicisme in het Interbellum. Het complex heeft architectuurhistorische waarde wegens de vormgeving en neemt een belangrijke plaats in in het oeuvre van de architecten. Het geheel heeft ensemblewaarde als onderdeel van de langgerekte lintbebouwde kern van Dongen. Het is gaaf bewaard gebleven.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 517189. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1920
1921
exact

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden