521247 - Complex OLV van Goede Raad
Veghel M 759
Past. van Haarenstraat 40, 5464 VG te Veghel

Inleiding.

PASTORIE, gebouwd in 1907 naar ontwerp van J. van Groenendael in een traditionele bouwstijl met invloeden van Neorenaissance Het object is in gebruik als kantoor.

Omschrijving.

Samengestelde bakstenen bouwmassa. Het middenrisaliet is twee lagen hoog onder een zadeldak, de nok staat haaks op de straat. Het rechtergedeelte telt één laag en heeft een mansardedak. De links gelegen bouwmassa is opnieuw eenlaags en heeft een klein zadeldak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt. Het daarachter gelegen gedeelte heeft een zadeldak, haaks daarop. De daken zijn gedekt met geglazuurde tuiles-du-Nord. De topgevels zijn voorzien van windveren. Het pand heeft een uitstekende bakstenen plint en een band in gele strengperssteen ter hoogte van de wisseldorpels van de ramen. Het middenrisaliet heeft op de begane grond afgeschuinde hoeken. Hierin zijn smalle ramen aangebracht. Daarboven kraagt de gevel iets uit. In het midden, zowel op de begane grond als op de verdieping, is een breed raam met middenstijl geplaatst. De topgevel is betimmerd en heeft een klein vierkant raampje in deze betimmering. Direct daaronder is in het metselwerk een zigzagpatroon gemaakt in gele steen. Rechts van het vooruitspringende deel een portiek onder segmentboog, de openslaande paneeldeur heeft smeedijzeren roosters met kleine glas-in-loodraampjes. Daarnaast twee ramen. De rechterzijgevel heeft enkele rechthoekige ramen, de bovenlichten daarvan zijn voorzien van een kleine roedenverdeling. Links van het vooruitspringende deel een bouwmassa met kleine topgevel in de zijgevel. De ramen hebben dezelfde vormgeving als in het rechterdeel. De linkerzijgevel heeft een hooggeplaatst liggend raam, in de topgevel een rechthoekig raam als de overige ramen. Achteraan in de gevel eveneens twee ramen.

In de achtergevel een openslaande deur. T-raam met een bovenlicht met kleine roedenverdeling. Aan de achterzijde is een eenlaagse bouwmassa onder plat dak gezet. Deze serre is voorzien van vernieuwde ramen. In het interieur is de oorspronkelijke indeling bewaard gebleven. In de centrale gang liggen cementtegels. Links van de gang een kamer met schoorsteenmantel en sobere stucplafonds. Rechts is een kamer-en-suite. In de deuren is gestraald glas aangebracht, beide kamers hebben een schoorsteenmantel. De keuken is gedeeltelijk onderkelderd.

Waardering.

De pastorie is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van een sociale en geestelijke ontwikkeling, namelijk de stichting van nieuwe kerkdorpen in het kader van de ontginning van oostelijk Noord-Brabant. Het gebouw heeft architectuurhistorische waarde wegens materiaalgebruik en ornamentiek en vanwege de plaats in het oeuvre van de architect Van Groenendael. Het heeft ensemblewaarde wegens de situering die van belang is voor het aanzien van het dorp Mariaheide en als essentieel onderdeel van het geheel. Het gebouw is van belang wegens de gaafheid van interieur en exterieur.

Ja Religieuze gebouwen Kerkelijke dienstwoning Pastorie(F)

Betreft beide objecten