519920 - Complex Ruwenbergstraat
Sint Michielsgestel G 2036
Bij Ruwenbergstraat 4, 5271 AG te Sint-Michielsgestel

Inleiding

PRIEEL, in 1904 in eclectische vormen gebouwd in opdracht van dokter Karel Verzijl naar ontwerp van zijn schoonvader, de Maastrichtse architect J.Kayser. Het vrijstaande prieel bevindt zich aan de zuidzijde van de villa.

Omschrijving

Houten prieel op zeshoekige grondslag onder een met dakleer gedekt tentdak. De onderbouw bestaat uit opgeklampte houten panelen. De bovenbouw is voorzien van grote roedenramen met een twintigruits verdeling. De dakrand, die door middel van smalle houten korbelen iets oversteekt, is voorzien van een geornamenteerde houten sierlijst.

Aan de oostelijke zijde is het prieel open.

Waardering

Het prieel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als bijzondere uitdrukking van de sociaaleconomische ontwikkeling waarbij de gegoede burgerij en de bestuurlijke elite zich in de directe nabijheid van 's-Hertogenbosch aan de uitvalswegen van de kleinere, meer landelijke, plaatsen daaromheen vestigen en daar een landhuis laten bouwen.

Het object is van architectuurhistorisch belang vanwege de hoogwaardige kwaliteit van de bebouwing en vanwege de kwaliteit van de toegepaste historiserende stijlelementen. Verder heeft het complex ensemblewaarde vanwege de bijzondere samenhang tussen de samenstellende onderdelen en de historisch-ruimtelijke relatie met de wegen en groenvoorzieningen. Tevens is het van belang vanwege de zeldzaamheid van dergelijke gaaf bewaarde villacomplexen.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Priëel

Kayser, J. ; Noord-Brabant