525745 - Schoolcomplex
Stratum A 6099
Jan Smitzlaan 7, 5611 LD te Eindhoven

Omschrijving

Drielaags SCHOOLPAND op een L-vormige plattegrond, bestaande uit twee haaks op elkaar staande vleugels. Waar deze vleugels bij elkaar komen is een hoger opgetrokken bouwmassa geplaatst van vier bouwlagen onder een tentdak en een drielaags blok (lager dan de vleugels) onder schilddak. Van dit drielaagse gedeelte is de derde verdieping terugliggend geplaatst en aan de voor- en zijkant voorzien van een balkon met bakstenen balustrade. In het dak hierboven zijn driehoekige dakkapelletjes zichtbaar. In het vierlaagse blok bevindt zich de ingang, onder een luifel. Geheel links op de voorgevel bevindt zich vanaf de eerste verdieping een risaliet, aan de onderzijde ervan is een rondboog aangebracht. De diverse delen zijn alle uitgevoerd in baksteen en voorzien van een schilddak met overstek. Het dak is gedekt met verbeterde Hollandse pannen. Op de begane grond en eerste verdieping van de vleugels zijn smalle ramen met metalen kozijnen aangebracht. Het hoekblok is van samengestelde ramen, eveneens met metalen kozijnen, voorzien. Op de tweede verdieping zijn de ramen als een doorlopende band geplaatst, ze worden van elkaar gescheiden door middel van dekoratieve natuurstenen penanten. In de vleugels bevinden zich klaslokalen, aan weerszijden van een gang die parallel aan de straat loopt. In het hoekblok zijn de hal en lerarenkamers ondergebracht. Behalve deze indeling zijn ook elementen van de inrichting zoals de betegelde lambrizeringen in de gangen en de hardstenen trappartijen in de oorspronkelijke staat bewaard gebleven.

Waardering

Het schoolgebouw is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de ontwikkeling van het onderwijs door katholieke congregaties in het interbellum. Het is tevens van belang als voorbeeld van de typologische ontwikkeling van het schoolgebouw. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van het belangrijke regionale architectenbureau Geenen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is waardevol vanwege de gaafheid van ex- en interieur.

Ja Cultuur, gezondheid en wetenschap Onderwijs en wetenschap Schoolgebouw