519461 - Complex Suiker Unie
Dinteloord B 472
Noordzeedijk 113, 4671 TL te Dinteloord

Inleiding.

Het gor (OVERSLAGOBJECT) voor de ontvangst van per schip aangevoerde bieten is in 1927 aangelegd en heeft een uitbreiding uit 1952 in zuidoostelijke richting. Het is gelegen langs de insteekhaven. Het is in gebruik geweest tot 1985 en sinds die tijd buiten gebruik omdat er geen bieten per schip meer worden aangevoerd.

Omschrijving.

Het bietengor bestaat uit een open, ommuurde ruimte op vierkant grondplan. Langs de kade ligt een rails, waarover de hijskraan loopt, die de bieten vanuit de schepen op het gor uitstortte. Binnen de betonnen muren zijn hellende betonen vlakken aangebracht, uitlopend in een zestal spoelgoten (van 1927), die dwars op de insteekhaven liggen, in de noordhoek bijeenkomen en in verbinding staan met het waslokaal. Op de ruggen van de hellende vlakken zijn ijzeren buizen aangelegd, voorzien van sproeiers. Via het water uit de sproeiers werden de aangevoerde bieten in de spoelgoten gespoten en zo naar het waslokaal getransporteerd.

Waardering.

Het bietengor is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als illustratieve vertegenwoordiger van de geschiedenis van de Nederlandse suikerindustrie die een belangrijkste concentratie kende in het noordwesten van de provincie Noord-Brabant (`de Suikerhoek¤) en als voorbeeld van het type moderniserende suikerfabriek. Het heeft bouwhistorische waarde vanwege de gebruikte bouwmaterialen. Het heeft ensemblewaarde vanwege de samenhang met de ander complexonderdelen. Het is gaaf behouden en bijzonder zeldzaam als voorbeeld van het type bietengor.

Ja Handelsgebouwen, opslag- en transportgebouwen Opslag