Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525750
Complexnummer
521254 - Kerkhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/20
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Veghel G 3512
St. Lambertuskerk, Veghel

Omschrijving

Inleiding.

Tweede GRAFMONUMENT, links aan de hoofdas van het kerkhof. Het graf werd opgericht in 1911 voor jonkheer F.E.M. Sasse van Ysselt. In de vormgeving zijn Neoclassicistische invloeden verwerkt.

Omschrijving.

Rechthoekige tombe met licht geknikt deksel en een taps toelopende opstand erachter. De opstand wordt bekroond door een kruis met reliëfs van lelies. Het geheel is omsloten door een U-vormige natuurstenen ommuring met hoekpijlers. Op de opstand staat de tekst "RUSTPLAATS VAN", eronder is een witte plaquette met inscriptie aangebracht: "DEN HOOGWELGEB. HEER/ JHR FRANCISCUS/ EMILE MARIE/ VAN SASSE VAN YSSELT/ IN LEVEN BURGEMEESTER/ VAN TETERINGEN/ GEB. TE BERGEN-OP-ZOOM/ 2 JANUARI 1874/ OVERL. TE VEGHEL/ 16 OCTOBER 1911". Aan de zijkanten van de kist zijn bloemmotieven aangebracht. Op de deksel zijn de namen van later bijgezette familieleden gegraveerd. De linkerhelft heeft de inscriptie: "DE HOOGWELGEBOREN/ VROUWE/ MEVROUW/ MARIE/ ANGELIQUE/ JOSEPHINE/ DE KUNPER/ ECHTGENOOTE/ .../ JHR./ SASSE VAN YSSELT/ GEB. TE .../ ...1891/ OVERL. TE VEGHEL ... 1912" De inscriptie op de rechterkant van het deksel luidt: "DE HOOGWELGEB. / HEER/ JHR JEAN/ LOUIS LEOPOLD/ PACIFIQUE/ MARIE VAN/ SASSE VAN YSSELT/ GEB. TE BOXMEER/ 1 SEPTEMBER 1832/ OVERLEDEN TE VEGHEL/ 23 OCTOBER 1913/ RIP".

Waardering.

Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke en typologische ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521254. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft graf F. Sasse van Ysselt

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1911
1911
exact
Betreft graf F. Sasse van Ysselt

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Betreft graf F. Sasse van Ysselt