St. Lambertuskerk, Veghel

Inleiding.

Zesde GRAFMONUMENT, links aan de hoofdas, op één na laatste voor de dwarsas. Het graf is in 1906 opgericht voor H. van de Bergh en is uitgevoerd in een Neoclassicistische stijl.

Omschrijving.

Rechthoekige tombe met licht geknikt deksel. Erachter een grote taps toelopende opstand met beeld. Het geheel is ommuurd met een lage natuurstenen rand, aan de voorzijde zijn hoekpijlers met vaasvormig bekroningen geplaatst. De opstand heeft op de hoeken omgekeerde toortsen. Binnen de omgrenzing is de grond betegeld. In de opstand, tussen de toortsen zijn plaquettes met inscripties aangebracht. Aan de voorkant: "DEN HEER/ HUBERT VAN DE BERGH/ GEBOREN TE VEGHEL/ 25 JUNI 1854/ OVERLEDEN ALDAAR/ 3 APRIL 1906" en aan de rechterzijkant: "DEN HEER/ JOSEPHUS/ VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 13 NOV. 1857/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 25 JUNI 1926". Op het deksel van de kist zijn een kruis en inscripties aangebracht. Links van het kruis staat: "MEJUFFROUW/ MARIA/ VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 1 SEPT. 1842/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 24 OCT. 1911" en rechts van het kruis: "MEJUFFROUW BETSY VAN DE BERGH/ GEBOREN/ TE VEGHEL/ 20 APRIEL 1846/ OVERLEDEN/ ALDAAR/ 14 APRIL 1911". Bekroond door een tegen het kruis leunende treurende vrouwenfiguur in kunststeen. De voet van het beeld is aan de voorzijde gesigneerd "N. Glaudemans en Zn."

Waardering.

Het graf is van algemeen belang, het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft graf H. van de Bergh

Betreft graf H. van de Bergh

Glaudemans en Zn, N. ; Noord-Brabant