St. Lambertuskerk, Veghel

Inleiding.

Eerste GRAFMONUMENT na de dwarsas, links van het hoofdpad. Het graf is opgericht rond 1900. In de vormgeving zijn Neoclassicistische elementen verwerkt.

Omschrijving.

Het graf heeft een rechthoekige voet op een bakstenen rand. De voet is voorzien van vierkante hoekpijlers waartussen een (zinken) ketting met grove schakels is gehangen. Daarop staat een hellende tombe met aan de voorzijde, in de rand een inscriptie van de beeldhouwer: "C. PETERSE & ZN. OSCH". Het vlak van de tombe is voorzien van grote initialen A R. Op de beide zijkanten van de kist zijn spitsboogvormige galerijen gegraveerd. Op het deksel van de kist zijn een plaquette en een kruis op voluten geplaatst. Op de rand van het deksel is een omlopende tekst met grote letters in reliëf aangebracht. Aan de voorzijde staat: "ZALIG DE DOODEN" rechts: "DIE IN DE HEER STERVEN" aan de achterkant: "WANT HUNNEN" en links: "WERKEN VOLGEN HEN. APOCH." De tekst op de plaquette is niet leesbaar.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft grafmonument

Betreft aanleg graf onderdeel VI

Betreft graf onderdeel VI