St. Lambertuskerk, Veghel

Inleiding.

Eerste GRAFMONUMENT in de cirkel, rechtsom. Het is een rijk gedetailleerd, driedelig monument voor de familie Volker, opgericht in circa 1880. In de vormgeving van het graf zijn invloeden van het Neo-Romaans en Neoclassicisme verwerkt.

Omschrijving.

Driedelig monument, op een voet geplaatst die uit drie delen bestaat, iets geknikt ten opzichte van elkaar en meedraaiend met de bocht van de cirkelvormige aanleg van dit deel van de begraafplaats. Op de voet zijn blokken geplaatst (mogelijk restanten van een omheining). In het midden staat een vierkante toren, deze telt drie geledingen met een bekroning. De basis bestaat uit een blok met hoeklisenen. Aan de voorzijde is daar de inscriptie "ZIJ RUSTEN IN VREDE" op aangebracht. Daarboven is op elk der vier zijden van de tweede geleding een rondboognis met wimbergen en hoekzuilen geplaatst. Aan de voorzijde met een witte plaat met inscriptie: "TER DANKBARE NAGEDACHTENIS/ VAN ONZE DIERBARE OUDERS/ DE HEER/ BERNARD ANTON VOLKER/ RUIM 45 JAREN/ SECRETARIS VAN HET R.K. KERK- EN ARMBESTUUR/ PRESIDENT DER VINCENTIUS-VEREENIGING/ RIDDER IN DE PIUSORDE/ OUD WETHOUDER DER GEMEENTE/ GEB. TE LENGERICH HANNOVER 11 OCT. 1823/ OVERL. ALHIER 28 JAN. 1908/ EN/ MEJUFFROUW/ GODEFRIEDA KUIJPERS/ GEB. TE VEGHEL 24 OCT. 1828/ ALDAAR OVERL. 7 JUNI 1870". De bovenste geleding bestaat uit een achtkantig koepeltje met open zuilengalerij. Op het koepeltje is een geschulpt leienpatroon in steen uitgehakt. Het wordt bekroond door een kruis. Aan weerszijden van deze toren staan kleinere torentjes. Beide opgebouwd uit twee geledingen en een bekroning. Op een rondboogplaquette de inscriptie: "TER/ NAGEDACHTENIS/ VAN ONZE/ DIERBARE OVERLEDENE/ DEN WELEERW. HEER/ J.H.M. VOLKER/ GEB. TE VEGHEL 6 FEBR. 1862/ OP REIS NAAR HET H.LAND/ OVERL. TE CONSTANTINOPEL 21 SEPT. 1905/ RIP" met in reliëf een afbeelding van Constantinopel (Haghia Sophia) en een stoomschip op zee. De linkertoren heeft op de achterkant een plaquette: PRIESTER GEWIJD/ TE 'S BOSCH/ 4 JUNI 1887/ VICE-PRES. SEMINARIE/ 17 MEI 1889/ KAP. TILBURG-KORVEL/ 6 MAART 1891". Aan de voorkant is een steen met inscriptie aangebracht: "HIJ IS GEKOMEN/ TOT DEN BERG SION/ TOT DE STAD VAN DE / LEVENDEN GOD/ TOT HET/ HEMELSCH JERUZALEM". Erboven zijn op een halfronde plaquette priestersymbolen aangebracht zoals een kelk met hostie, stola, boek, kruis en tak. De rechtertoren bevat de inscriptie: "HIER RUSTEN CHRISTO/ MARIANUS VOLKER/ OUD BURGEMEESTER VAN VEGHEL/ PRES. DER ... VEREENIGING/ SECRET. VAN HET KERKBESTUUR/ DIAMANTEN JUB. DER H.FAMILIE/ RIDDER IN DE ORDE/ VAN GREGORIUS DE GROOTE/ OUD LID DER PROV. STATEN/ GEB. TE VEGHEL 23 APRIL 1859/ EN ALDAAR OVER. .. NOV. 1936. Ervoor op het plateau: "TER DANKBARE/ NAGEDACHTENIS/ AAN ONZE DIERBARE NICHT/ ANNA MARIA/ SCHELLINGS/ GEB. TE DINTHER/ 30 APRIL 1827/ OVERL. TE/ VEGHEL 11 AUG. 1911/ RIP".

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft graf fam. Volker

Betreft aanleg graf fam. Volker

Betreft graf fam. Volker