Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525756
Complexnummer
521254 - Kerkhof
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82634/134
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Veghel G 3512
St. Lambertuskerk, Veghel

Omschrijving

Inleiding.

Laatste GRAFMONUMENT, rechts van de dwarsas, voor de cirkel. Het is uitgevoerd in kunststeen in een Neoclassicistische stijl. Het monument werd opgericht omstreeks 1892 voor de heer F.P. van de Heuvel.

Omschrijving.

Schuin opgaande tombe op een rechthoekige voet met hoekpijlers. De pijlers zijn verbonden door ijzeren ketting met grote schakels. De tombe is sober uitgevoerd. Op het deksel een omkranst kruis en een vierkante, trapeziumvormige opbouw. Drie zijden van de opbouw zijn voorzien van witte plaquettes (de achterkant is leeg). Rechts is de tekst op de plaquette sterk verweerd, niet leesbaar, links: "HIER LIGT/ BEGRAVEN/ MEJUFFROUW/ MARIA HERMINA VOLKER/ OUD 23 JAREN/ OVERL. ... JULI 1926/ RIP" en aan de voorkant: "TER NAGEDACHTENIS AAN/ F.P. VAN DE HEUVEL/ GEB. TE VEGHEL 21 FEBR. 1827/ OVERL. 27 MEI 1892/ EN VAN ZIJNE ECHTGENOOTE E.M. VAN HOUT/ GEB. TE VEGHEL 21 FEBR. 1842/ OVERL. 28 JAN. 1922. Op het graf, op de opbouw is een witte engel geplaatst, knielend bij een urn en kruis.

Waardering.

Het graf is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling, namelijk de manifestatie van de katholieke graf- en devotiecultuur. Het heeft architectuurhistorische en kunsthistorische waarde wegens materiaalgebruik, ornamentiek en vormgeving. Het graf is van belang wegens de ensemblewaarde, het is een essentieel onderdeel van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521254. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Grafmonument Katholieke begraafplaats Betreft graf F. van den Heuvel

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
verbouwing
1892
1892
globaal
Betreft aanleg graf F. van den Heuvel

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Neo-Classicisme
invloeden
Betreft graf F. van den Heuvel