525745 - Schoolcomplex
Stratum A 6018
Jan Smitzlaan 9, 5611 LD te Eindhoven

Omschrijving

KLOOSTER, bestaande uit een samengestelde bouwmassa van een tweelaags rechthoekig blok onder schilddak waarvan de nok evenwijdig aan de straat loopt en een lagere, langgerekte vleugel onder schilddak met de nok haaks op de straat, die zich daarachter uitstrekt. De rechter zijgevel van het pand is naar de school gericht en heeft diverse uitstekende delen, verspringend in hoogte en steeds onder schilddaken geplaatst. Het zijn vanaf de straat gezien een portiek, een trappehuis, een garage (die tot tegen de school aan is gebouwd) en een dwarsvleugel. Het geheel is uitgevoerd in baksteen, het samengestelde dak heeft overstekken en is gedekte met verbeterde hollandse pannen. De ramen zijn voor het grootste gedeelte samengesteld, voorzien van metalen kozijnen. Op de verdieping aan de voorzijde zijn hoge ramen met matglas aangebracht. In de zijgevel zijn enkele ronde raampjes zichtbaar. Verspreid over het dakvlak aan de voorzijde van het pand zijn driehoekige dakkapelletjes geplaatst. Het pand is rondom voorzien van een tuin, van de straat gescheiden door middel van een ligusterhaag. Het interieur verkeert nog in grote lijnen in de originele staat.

Waardering

Het kloostergebouw is van algemeen belang. Het pand heeft cultuurhistorisch belang als voorbeeld van een culturele en geestelijke ontwikkeling, namelijk de typologische ontwikkeling van het katholieke congregatieklooster in het interbellum. Architectuurhistorisch is het belangrijk vanwege de stijl, de detaillering en als voorbeeld van het werk van het belangrijke regionale architectenbureau Geenen. Het heeft ensemblewaarden vanwege de situering, verbonden met de ontwikkeling van de stad. Het is waarde vol vanwege de gaafheid van in- en exterieur.

Ja Religieuze gebouwen Klooster, kloosteronderdl