Eindhoven D 3380
Eindhoven D 3381
Kleine Berg 33, 5611 JS te Eindhoven
Kleine Berg 35, 5611 JS te Eindhoven
Kleine Berg 37, 5611 JS te Eindhoven

Omschrijving

Dubbel WOONHUIS met WINKEL, gebouwd in 1890 als werkplaats door beeldhouwer-architect P.J. van der Mark. Het pand is uitgevoerd in Neo-Renaissance stijl. De voorgevel is in 1978-79 gerestaureerd. Hierbij zijn de ramen en deuren gedeeltelijk vernieuwd. Achter het pand is in 1991 een grote aanbouw gerealiseerd welke buiten de bescherming valt.

Omschrijving

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond onder mansardedak. De voorgevel is vijf traveeën breed en heeft een middenrisaliet met trapgevel. Het pand is uitgevoerd in baksteen en heeft een natuurstenen plint, waterlijst en speklagen. De voorgevel is rijk voorzien van thans geverfde dekoraties in natuursteen (thans geverfd). Het dak is gedekt met leisteen en heeft een gootlijst. In de middenrisaliet bevindt zich een entree, bestaande uit een vernieuwde deur in een omlijsting van pilasters met natuurstenen blokken met diamantkoppen. De pilasters worden bekroond door leeuwenkoppen waartussen een natuurstenen segmentboog is geplaatst. Boven de latei met eierlijst is een halfrond bovenlicht geplaatst, gevuld met glas-in-lood en voorzien van een smeedijzeren hekwerk, in een natuurstenen rondboog. Aan weerszijden van deze deur zijn later etalages aangebracht, voorzien van een metalen latei en hoekkolommen van het type kwadrantkolom. De bovenlichten zijn gevuld met glas-in-lood. Op de verdieping bevinden zich T-ramen, in de risaliet zijn twee smalle ramen aangebracht. De trapgevel is van enkele ronde raampjes voorzien. Tussen de begane grond en verdieping zijn velden met metselmozaïk en natuursteen elementen aangebracht. In de boogvelden van de ontlastingsbogen, boven de ramen op de verdieping zijn eveneens natuursteen elementen in het metselwerk aangebracht. De rondbogen zelf zijn voorzien van aanzetstenen met gebeeldhouwde kopjes en een sluitsteen met wapenschild. De ronde raampjes in de trapgevel zijn in een natuurstenen omlijsting in de vorm van rozetten gevat. De trapgevel heeft aan de onderkant twee spuwers met dierenfiguren en wordt bekroond door een siervaas.

Waardering

Het pand is van architectuurhistorisch belang vanwege de ornamentiek van de voorgevel. Het is een goed voorbeeld van een atelier-woning, waarbij de voorgevel een staalkaart biedt van vormen en materialen die door de gebruiker werden geleverd. Als zodanig is het pand relatief zeldzaam in Nederland. Verder zijn zeldzame kwadrantkolommen toegepast.

Ja Woningen en woningbouwcomplexen Woonhuis(K) Woonhuis met winkel

Mark, P. van de ; Noord-Brabant