Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525764
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82635/15
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Stratum A 6139
Eindhoven, vm. Stratumsedijk 4

Omschrijving

Inleiding

WOONHUIS, gebouwd in 1906 in opdracht van bierbrouwer Huengens, in een Eclectische stijl. Het pand ligt aan de Stratumsedijk, in het centrum van Eindhoven. Aan de Stratumsedijk en omgeving is nog een aantal panden uit het einde van de negentiende- en begin van de twintigste eeuw bewaard gebleven.

Omschrijving

Tweelaags pand op een rechthoekige plattegrond. Het huis heeft een mansardedak, gedekt met geschubde leien. De rechtergevel van het pand staat vrij, met de linkergevel is het pand tegen een reeds bestaand huis gebouwd. De voorgevel is vijf traveeën breed en geblokt gepleisterd uitgevoerd. Deze gevel is voorzien van een natuurstenen basement. Tussen de ramen van de begane grond en verdieping zijn velden met geprofileerde lijsten in het pleiterwerk aangebracht, boven de ramen zijn in het pleisterwerk blokken aangegeven. Direct onder de dakrand bevindt zich een geprofileerde gootlijst op klossen, tussen deze klossen is een bloktandlijst zichtbaar. De ingang ligt in een portiek met een hardstenen trapje in de middelste travee en bestaat uit een houten paneeldeur. Erboven is een balkon op grote, met bladmotieven bewerkte, consoles geplaatst. Het heeft een gepleisterde balustrade met natuurstenen afdektand. Deze ingangstravee wordt bekroond door een dakkapel met overstekend tympaan. Dit tympaan is op pilaren geplaatst, die op hun beurt weer op consoles rusten. Op de begane grond zijn (vernieuwde) ramen met een bovenlicht geplaatst, op de verdieping zijn T-ramen aanwezig. Het pand is gedeeltelijk onderkelderd. Elementen uit de bouwtijd zijn onder andere zichtbaar in de gang. Daar zijn tegen de wanden gepleisterde pilasters met cannelures geplaatst. De pilasters worden bekroond door middel van kapitelen met guirlandes en steunen op consoles, versierd met loofwerk. Halverwege de gang bevindt zich een trappartij. Verder zijn enkele stucplafonds in originele staat gebleven.

Waardering

Pand van cultuurhistorisch belang en in samenhang met de overige bebouwing aan de Stratumsedijk als uitdrukking van de economische ontwikkeling van Eindhoven rond de eeuwwisseling.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning Fabriekswoning of brouwerswoning

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1906
1906
exact

Bouwtypen

Hoofdcategorie Subcategorie Bouwtypen Toelichting
Woningen en woningbouwcomplexen Bedrijfs-,fabriekswoning

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Eclecticisme
stijlzuiver