519470 - Complex Tolsedijk
Nieuw-Vossemeer E 679
Tolsedijk 10, 4681 SV te Nieuw-Vossemeer

Inleiding.

Aan de noordzijde van het complex gelegen nlaags STAL, uit de late 19de eeuw. De stal wordt omgeven door het erf. Een houten bouwdeel sluit deels op de stal aan en verbindt deze met een schuur die links van de grote schuur (onderdeel 2) staat. De stal is in gebruik geweest voor varkens en heeft geen ingrijpende wijzigingen ondergaan. Omschrijving.

De stal heeft een rechthoekige plattegrond en bestaat uit n bouwlaag met een zadeldak dat gedekt is met gesmoorde kruispannen. De gevels zijn gemetseld in baksteen in kruisverband en hebben een gecementeerde plint. De ramen zijn uitgevoerd in gietijzer. De voorste kopgevel (gericht naar het westen) heeft centraal een getoogd venster met een drieruits raam. De kopgevel aan de andere zijde is voorzien van een stalvenster met hardstenen lekdorpel. De rechter langsgevel heeft vier lage, getoogde stalingangen met een opgeklampte deur. De gevel bevat voorts enkele oculi. De linker langsgevel bevat centraal een getoogde ingang met een opgeklampte deur en aan weerskanten een oculus met een gietijzeren raampje.

Waardering.

Het object is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als voorbeeld van de ontwikkeling van de landbouw in het kleigebied. Het heeft architectuurhistorische waarde vanwege de gave hoofdvorm en detaillering en als typerend voorbeeld van een kleine varkensstal uit de late 19de eeuw. Het heeft ensemblewaarden als essentieel onderdeel van een harmonisch geheel, verder bestaand uit een herenhuis en een ruime veeschuur gelegen binnen een eigen, ruim terrein met siertuin, erf, bosperceel en drenkpoel. Het object is voorts een karakteristiek onderdeel van de historische bebouwing aan de Tolsedijk te Nieuw-Vossemeer.

Het object is van belang wegens de kwaliteit van de samenstellende onderdelen, bestaande uit een varkensstal met diverse getoogde gevelopeningen en een zadeldak.