Complex Carmelietenklooster
521831 - Complex Carmelietenklooster

Waalwijk
Waspik

Inleiding

H. Hartbeeld, geplaatst nabij de kerk, behorende bij het complex van het voormalige CARMELIETENKLOOSTER H. Theresia van Liseux, in een mengeling van rationalistische en neogotische stijlvormen, in 1925-1927 gerealiseerd als eerste aanzet van een nooit voltooid groter geheel, naar ontwerp van Phil. Donders. Het complex bestaat verder uit het kloostergebouw annex noviciaat (I), de aanvankelijk rectorale openbare kloosterkerk met klokkentoren (II) en de Lourdesgrot (IV).

Omschrijving

Neogotisch in natuursteen uitgevoerd H. Hartbeeld, wit geschilderd op bakstenen sokkel met ingezwenkte hoeken en spitsboognissen met Christusmonogram. De Christusfiguur staat met uitgespreide armen en draagt het brandende hart op de borst. Opengewerkt aureool met vierpas. Op de achterzijde onleesbaar opschrift van de Tilburgse leverancier.

Waardering

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft als vroeger bedevaartsoord cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen het exterieur en onderdelen van het interieur; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

BY Carmelietenstraat 58, Waspik

Rationalismeonbepaald