Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525772
Complexnummer
521831 - Complex Carmelietenklooster
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82625/177
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Waspik O 1271

Omschrijving

Inleiding

H. Hartbeeld, geplaatst nabij de kerk, behorende bij het complex van het voormalige CARMELIETENKLOOSTER H. Theresia van Liseux, in een mengeling van rationalistische en neogotische stijlvormen, in 1925-1927 gerealiseerd als eerste aanzet van een nooit voltooid groter geheel, naar ontwerp van Phil. Donders. Het complex bestaat verder uit het kloostergebouw annex noviciaat (I), de aanvankelijk rectorale openbare kloosterkerk met klokkentoren (II) en de Lourdesgrot (IV).

Omschrijving

Neogotisch in natuursteen uitgevoerd H. Hartbeeld, wit geschilderd op bakstenen sokkel met ingezwenkte hoeken en spitsboognissen met Christusmonogram. De Christusfiguur staat met uitgespreide armen en draagt het brandende hart op de borst. Opengewerkt aureool met vierpas. Op de achterzijde onleesbaar opschrift van de Tilburgse leverancier.

Waardering

Het beeld is van algemeen belang. Het heeft als vroeger bedevaartsoord cultuurhistorische waarden als bijzondere uitdrukking van een culturele en geestelijke ontwikkeling; het heeft architectuurhistorische waarden voor de geschiedenis van de architectuur en de bouwtechniek; het is van belang wegens de bijzondere samenhang tussen het exterieur en onderdelen van het interieur; gaafheid/herkenbaarheid: het object is van belang vanwege de hoogwaardige architectonische kwaliteit van de samenstellende onderdelen.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521831. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Voorwerpen op pleinen en dergelijke Gedenkteken(D) Gedenkteken(D6)

Bouwactiviteiten

Werkzaamheid Van Tot Nauwkeurigheid Toelichting
vervaardiging
1925
1927
globaal

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Rationalisme
invloeden
Neo-Gotiek
invloeden