Wassenaar F 10017
Bij Paauwlaan 6, 2243 AA te Wassenaar

Inleiding.

De bij de buitenplaats behorende TUIN- en TERRASAANLEG met BRUGGEN (5) en in de Nieuwe Architectonische Tuinstijl is omstreeks 1914-1916 tot stand gekomen als onderdeel van een door de architect L.J. Zaaijer ontworpen buitenplaats in Nieuw Historiserende stijl. Opdrachtgever was dhr. D.T. Ruys.

N.B.:\tDe broeikas die de tuin aan de noordwestzijde afsloot is verdwenen, evenals de ophaalbrug in Oud-Hollandse stijl, die een verbinding vormde met de Paauw aan de noordwestzijde. De geometrische tuinaanleg ten zuid- en noordwesten van het huis is sterk vereenvoudigd.

Omschrijving.

De tuinaanleg omvat een groot geterrasseerd gedeelte voor het huis, dat met uitzondering van de noordwestzijde omgeven wordt door sloten en een kleinere tuin ten noordwesten van het huis, dat aan twee zijden (zuid- en noordwesten) door water wordt omgeven. Voor het huis ligt een met natuurstenen platen bekleed terras, dat ter hoogte van de erker is verbreed. Op de met natuursteen afgedekte muurtjes staan natuurstenen tuinvazen.

Het terras heeft een gemetselde, met ajourwerk uitgevoerde borstwering, ritmisch geleed door met natuurstenen bolornamenten gekroonde pijlers. In het verlengde van de middenas van de voorgevel van het huis bevinden zich trappen op diverse niveaus en een brug met een dubbele korfbogige overkluizing. Deze eindigt aan tuinzijde met een uit cirkelsegmenten bestaande trap, geflankeerd door zware penanten. Tegen de noordwestelijke terrasmuur is een trap met cirkelsegment en tussenbordes aangebouwd, die leidt naar het water. Het terras loopt aan de noordwestzijde voor de gevels langs met voor de erker en naar de tuin diverse trappen en bolornamenten en siervazen op de tuinmuur. De grote tuin bevat grotendeels een gazon met enkele kleine borders, waarbij enkele een buxusomranding hebben. Centraal in het midden staat een vlaggenmast. De kleinere tuin ten noordwesten van het huis is via een eenvoudige houten brug met de buitenplaats de Paauw aan de noordwestzijde verbonden. Langs de oprijlaan, die uitkomt bij de ovale keerlus, staan diverse uit de bouwtijd van het huis stammende ijzeren lantaarnpalen. Nabij de garage bevindt zich een ronde gemetselde waterput. Aan noord- en oostzijde heeft de tuin, als overgang naar de buitenplaats De Paauw, een landschappelijke aanleg met enkele slingerpaden en een beplanting met hoofdzakelijk loofbomen als eiken en beuken, waaronder enkele rode beuken.

Waardering.

De tuin- en terrassenaanleg met brug uit 1914-1916 is van algemeen belang vanwege de cultuur- en tuinhistorische waarde als voorbeeld van een tuinaanleg die in samenhang met de buitenplaats omstreeks 1914-1916 in de Nieuwe Architectonische Tuinstijl tot stand is gekomen.

In het bijzonder de terrassenaanleg, maar in hoofdvorm ook de tuinaanleg en enkele bruggen, is goed bewaard gebleven. Voor het overige is de oorspronkelijke structuur goed herkenbaar.

De tuin- en terrassenaanleg met bruggen van de buitenplaats heeft een grote ensemblewaarde door de visuele en historisch-ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen en in het bijzonder met het centraal gelegen landhuis.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Historische aanleg Betreft tuin- en terrasaanleg met bruggen

Betreft tuin- en terrasaanleg met bruggen

Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Betreft tuin- en terrasaanleg met bruggen