Wassenaar F 10016
Bij Paauwlaan 6, 2243 AA te Wassenaar

Inleiding.

De bij tuinaanleg van de buitenplaats behorende TUINMUUR (6) met MOESTUIN is opgetrokken in een functionele stijl ten tijde van de aanleg van de tuin en huis omstreeks 1915. De vrijwel geheel door sloten omgeven moestuin bevindt zich in de noordwesthoek van de buitenplaats. De zuidoostelijke begrenzing was oorspronkelijk een inmiddels verdwenen broeikas, die de overgang vormde naar de tuin. In de moestuin staan nog diverse fruitbomen.

Omschrijving.

De uit de grauwe baksteen opgetrokken tuinmuur begrenst aan de zuidwest-, noordwest- en noordoostzijde het rechthoekige terrein van de moestuin, welke met een kademuur met de sloot is verbonden. De door dakpannen gedekte muur wordt geschoord door steunberen en is voorzien van diverse doorgangen. De drie muurdelen hebben enkele en dubbele deuren met beslag, deels onder een strek, deels onder een rondboog. Aan de noordoost- en zuidwestzijde enkele uitstekende deuren bekroond door een boven de muur uitstekende puntgevel.

Waardering.

De vroeg 20ste eeuwse tuinmuur met moestuin is van algemeen belang vanwege de tuin- en cultuurhistorische waarde als gaaf, historisch-ruimtelijk en historisch functioneel onderdeel van de buitenplaats.

Nee Kastelen, landhuizen en parken Tuin, park en plantsoen Tuinmuur Betreft tuinmuur met moestuin

Betreft tuinmuur met moestuin