Wassenaar F 10016
Paauwlaan 12, 2243 AA te Wassenaar

Inleiding.

Vroeg 20ste eeuwse SCHUUR (7) is vormgegeven in een Cottagestijl door de toepassing van gepotdekselde delen. De bij de moestuin behorende schuur is gedeeltelijk opgenomen in de tuinmuur en bevindt zich in de noordhoek daarvan.

N.B.: De aanbouw aan de zuidoostzijde is voor bescherming van ondergeschikt belang.

Omschrijving.

De eenlaagse tuinschuur met zolderverdieping op rechthoekige plattegrond wordt gedekt door een met rode leipannen gedekt zadeldak, waarvan de nokrichting in noordwest/zuidoostelijke richting loopt. Op de nok in Engelse trant gemetselde schoorsteen onder een zadeldakje. Van de in grauwe handvormsteen opgetrokken gevels loopt de noordoostelijke in het verlengde van de tuinmuur. Aan de zuidwestzijde komt de tuinmuur in het midden haaks uit op de zuidwestelijke langsgevel. Ter hoogte van de bakstenen lekdorpels van de vensters loopt een rollaag over de gevels. Vanaf de verdieping zijn de gevels bekleed met gepotdekselde delen. De ramen hebben deels nog de oorspronkelijke roedenverdeling. Bij beide langsgevels (noordoost, zuidwest) zijn twee rechtgesloten (geblindeerde) vensters symmetrisch in de gevel geplaatst. Onder een opgelicht dakschild bevinden zich kleine segmentbogige dakramen, voorzien van verticale roedenverdeling. De beide kopgevels zijn afgeknotte puntgevels met een symmetrische indeling. Op de begane grond bevindt zich onder een latei een dubbele deur met aan weerszijde een smal zesruits raam. Op de verdieping wordt een rondbogige deur geflankeerd door een kleine vierruits raam.

Waardering.

De vroeg 20ste eeuwse schuur is van algemeen belang vanwege de cultuur-, architectuurhistorische waarde, als functioneel-ruimtelijke onderdeel van de buitenplaats. De schuur is tevens van belang als voorbeeld van een bijgebouw uit het begin van de 20ste eeuw in Cottagestijl.

Het pand is uitwendig redelijk gaaf en herkenbaar wat betreft hoofdvorm en materiaalgebruik.

De schuur heeft tevens ensemblewaarde door de visuele en ruimtelijke samenhang met de overige complexonderdelen, in het bijzonder met de moestuin.

Ja Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Schuur(L) Betreft Schuur

Kastelen, landhuizen en parken Bijgebouwen kastelen enz. Betreft schuur