Registergegevens

Monumentgegevens

Monumentnummer
525795
Complexnummer
521816 - Complex Raadhuisplein/Grotestraat
Inschrijving register
Kadaster deel/nr
82625/39
Internationaal kenteken
Nee
Kadastrale aanduiding
Waalwijk G 1722
Stadstuin 2, 5141 KN te Waalwijk

Omschrijving

Inleiding

BRANDSLANGTOREN met GARAGE, schuin achter het raadhuis gelegen. Gebouwd voor de brandweer als oefentoren en droogruimte voor de brandslangen.

Omschrijving

Vierkante, vierlaagse bakstenen toren, bekroond door een opstaande rand met bakstenen kantelen. De kantelen zijn aan de bovenzijde afgewerkt met een natuurstenen lijst. De voorkant heeft vanaf de verdieping poorten en een smalle metalen trap. De gevel op de begane grond is blind.

Aan de linkerkant bevindt zich een smalle éénlaags aanbouw onder plat dak. Daarin zijn twee getoogde poorten geplaatst met smeedijzeren beslag. In de poorten zijn kleine vierkante raampjes met forse ijzeren roosters ervoor aangebracht. In de zijgevel bevinden zich enkele openingen, eveneens voorzien van roosters.

Waardering

De slangentoren met garage is van algemeen belang. De slangentoren met garage is van cultuurhistorisch belang als uitdrukking van de typologische ontwikkeling van het brandweergebouw. Het object heeft ensemblewaarde als een essentieel onderdeel van het geheel.

Dit monument maakt onderdeel uit van complexnummer 521816. Hier vindt u meer informatie over het complex en de bijbehorende monumenten.

Overige gegevens

Oorspronkelijke functies

Hoofdfunctie Hoofdcategorie Subcategorie Functie Verbijzondering Toelichting
Ja Bestuursgebouwen, rechtsgebouwen en overheidsgebouwen Overheidsgebouw Brandslangtoren Met garage

Bouwstijlen

Bouwstijl Zuiverheid Toelichting Rijksmonumentnummer
Traditionalisme
invloeden