518071 - St.Jan de Doper
Tegenover Kerkstraat 4, 5421 KX te Gemert

AANLEG van het kerkhof St. Jan.

Omschrijving

Een centrale as, met klinkers bestraat, doorsnijdt de begraafplaats in de lengte. Twee dwarsassen kruissen deze centrale as zodat zes velden met graven zichtbaar zijn. Op twee-derde van de as ligt de Calvarieberg, een gebogen pad loopt daar aan de achterzijde omheen.

De graven zijn hirarchisch langs het assenstelsel geplaatst, vooraanstaanden werden aan de centrale as begraven, naar de randen van het kerkhof toe liggen minder belangrijke personen begraven.

De kindergraven zijn rond een sculptuur van een engel, genaamd: engelbewaarder, geconcentreerd.

Waardering

Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Kerkhof St. Jan de Doper