518071 - St.Jan de Doper
Tegenover Kerkstraat 4, 5421 KX te Gemert

Aan de voorzijde van de achterste twee velden is in de centrale as een CALVARIEBERG geplaatst.

Omschrijving

De heuvel heeft de halfronde vorm en is gedeeltelijk opgetrokken uit baksteen en met gras begroeid. De voet is bekleed met cement waarin een grillig blokpatroon is aangebracht. De heuvel heeft diverse nissen. Rondom deze nissen zet het cement zich voort in een blokpatroon. Aanzet- en sluitstenen van de bogen zijn van een diamantkop voorzien. Aan de voorzijde bevindt zich een diepe nis onder hoefijzerboog waarin een beeldengroep van de Roermondse beeldhouwer J.A. Oor en Zonen is geplaatst. De groep bevat een Piet en twee knielende mansfiguren met doeken. Aan weerszijden van de grote nis zijn kleine rondboognissen zichtbaar, aan de achterzijde een diepere hoge nis. Bovenop de heuvel zijn de gekruisigde Christus en twee staande figuren, Maria en Johannes, weergegeven. De beelden zijn uitgevoerd in lichte natuursteen. Rondom de Calvarieberg loopt de klinkerbestrating door, van de grafvelden gescheiden door een hulsthaag.

Waardering

Het kerkhof als geheel is van algemeen belang. Het heeft cultuurhistorische waarde als uitdrukking van een geestelijke ontwikkeling. Het heeft vanwege ligging en aanleg ensemblewaarde, door de relatie tot de oude kern van Gemert en de reeds eerder beschermde kerk en het kasteel. De beeldengroepen zijn van kunsthistorisch belang vanwege hun vormgeving. De Calvarieberg heeft ensemblewaarde als essentieel onderdeel van het kerkhof.

Ja Uitvaartcentra en begraafplaatsen Begraafplaats en -onderdelen Calvarieberg